Koronavírus és magas koleszterinszint – mi az összefüggés?

Már statisztikai tények is bizonyítják, hogy a világban jelenleg zajló COVID-19 járvány sokkal súlyosabb tünetekkel jelentkezik az időseknél és bizonyos krónikus betegségekben (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) szenvedőknél. Megemelkedett halálozási ráta jellemző az elhízott és dohányzó személyek esetében is, de a betegség általában enyhébb lefolyású a gyermekekben és a fiatalabb népesség körében. Ugyanezt a jelenséget figyelték meg az évekkel ezelőtt megjelent, súlyosabb kórlefolyású SARS (angolul Severe Acute Respiratory Syndrome. magyarul súlyos akut légzőszervi szindróma) betegség esetében, aminek a hátterében a jelenlegi világjárványt okozó vírushoz nagyon hasonló koronavírus, a SARS-CoV állt.

Bár rengeteg kutatás folyik a témában, a különböző korcsoportokban és krónikus betegségekben tapasztalt eltérés oka és molekuláris mechanizmusa jelenleg még nem pontosan ismert. Egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat a COVID-19 kórlefolyásának súlyosságát a tüdő, illetve egyéb szervek sejtjeinek koleszterinnel való telítettségének mértékéhez köti.

Már bizonyítást nyert, hogy a bizonyos sejtek, és ide tartoznak a tüdősejtek is, nagy mennyiségű koleszterint vesznek fel a vérből akut vagy hosszabb távon fennálló krónikus gyulladás esetén is. Emellett az életkor előrehaladtával, illetve az állati eredetű zsírok fokozott bevitelével a sejtek koleszterinfelvétele szintén megnő. Állatkísérletek során kimutatható volt, hogy a felnőtt korú egerek tüdősejtjeiben 22%-al több koleszterin volt található a fiatal egerek tüdősejtjeihez viszonyítva. Ez a különbség ugyanakkor elérte a 40%-ot a felnőtt korú, de magas koleszterintartalmú diétával táplált, elhízott egerek esetében.

A kísérletet folytatásaként laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejteken megvizsgálták, hogy a sejten belüli magas koleszterintartalom miként befolyásolja a SARS-CoV-2 (vagyis a COVID-19 megbetegedésért felelős vírus) fertőzőképességét. Kiderült, hogy a sejtekben tárolt nagy mennyiségű koleszterin kifejezetten elősegíti a vírus sejtekbe jutását és fertőzőképességét, ugyanis a SARS-CoV-2 háromszor akkora intenzitással fertőzte meg azokat a sejteket, amelyekben sok koleszterin halmozódott fel.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.