fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

A nagy grépfrútmagteszt: javuló helyzet?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A nagy grépfrútmagteszt: javuló helyzet?

A grépfrútmagkivonatok az utóbbi 10-15 évben váltak népszerűvé, elsősorban vélt kórokozóellenes, ezáltal a légúti és egyéb fertőzéses betegségeket megelőző hatásuk miatt. A hazai piacon a termékek étrend-kiegészítőként találhatóak meg. Korábbi tapasztalataink azt igazolták, hogy a termékek minősége egyenetlen: a valóban grépfrútmagot tartalmazó készítmények mellett vannak olyanok is, amelyek más növényi részt, vagy fel nem tüntetett egyéb összetevőt tartalmaznak. Mostani tesztünk azzal a céllal készült, hogy annak eredményei segítsék a fogyasztókat jól (minőségileg megfelelő  termékeket) választani.

A grépfrút (Citrus paradisi) a citrusfélék közé tartozó növény, amelynek termését gyümölcsként fogyasztják. Magja keserű ízű, ezért élelmiszerként előnyben részesítik a magban szegény fajtákat. Az utóbbi néhány évtizedben azonban hallatlan népszerűséget szerzett a korábban értéktelennek tekintett mag étrend-kiegészítő termékek alapanyagaként.

A grépfrút termése flavonoidokban gazdag. Ezek a vegyületek antioxidáns hatásuk miatt közismertek. A magra a limonoidok előfordulása a legjellemzőbb: ezek az anyagok adják a magok keserű ízét. A grépfrút héja nagy mennyiségben tartalmaz furokumarinokat, ezek az anyagok fényérzékenyítő, hosszú távon pedig májkárosító hatással bírnak. A furokumarinok, valamint bizonyos, a citrusfélékre jellemző flavonoidok (pl. naringin) gátolják egyes májenzimek működését. Ennek az lehet a következménye, hogy azok a gyógyszerek, amelyeket ezek az enzimek bontanak le, feldúsulhatnak a szervezetben, és mellékhatásokat, mérgező hatásokat válthatnak ki. Ezért fontos, hogy akik rendszeresen esznek grépfrútot, isznak grépfrútlevet, feltétlenül ellenőrizzék, hogy a folyamatosan szedett gyógyszereik nem lépnek-e kölcsönhatásba a növény vegyületeivel.

És ugyanezért lényeges, hogy az étrend-kiegészítőként kapható grépfrútmagkivonatok valóban azt tartalmazzák, ami szakmailag elfogadható és indokolt, és nem utolsósorban: ami fel van tüntetve a csomagoláson. Korábbi kutatásaink azt igazolták, hogy néhány évvel ezelőtt nem mindegyik terméknél érvényesültek a fenti szempontok.

A jellemző minőségi hibák a következők voltak:

  • a termék nem tartalmazott grépfrútmagkivonatot (jóllehet a csomagoláson ez szerepelt),
  • grépfrútmagkivonat mellett/helyett egyéb növényi rész, így termés és/vagy héj kivonatát tartalmazta,
  • nagy mennyiségben tartalmazott szintetikus (és a csomagoláson fel nem tüntetett) szintetikus fertőtlenítőszert.

Ha nem az van a dobozban, amit ráírnak, már önmagában fogyasztóvédelmi probléma. Ha más növényi rész (is) van benne, az, mint láthattuk, akár veszélyes is lehet, csakúgy, mint amikor fertőtlenítőszerrel „turbózzák fel” a kórokozóellenes hatást.

Mostani tesztünkben az általunk kidolgozott módszertan alapján vizsgáltunk meg 10, a hazai piacon kapható készítményt. A vizsgálat célja a kvalitatív összetétel szempontjából rendben lévőnek tűnő és kifogásolható készítmények elkülönítése volt.

A vizsgálat keretében 10, a hazai kiskereskedelmi forgalomban elérhető étrend-kiegészítőt vizsgáltunk*. Az általunk kidolgozott módszerrel vizsgálva a termékek többségénél (10-ből 8 esetben) minőségi probléma nem volt megállapítható (azaz pl. nem merült fel az idegen anyaggal való szennyezés gyanúja).

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.