fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. október 19., kedd

Kerti katicavirággal az elhízás ellen

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

Kerti katicavirággal az elhízás ellen

A túlsúly és az elhízás, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek (pl. cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek) megelőzése és kezelése világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közel 2 milliárdra teszi túlsúlyos felnőttek, és 600 millióra az elhízottak számát. A túlsúlyosak aránya 1975 óta háromszorosára nőtt, és nem tűnik úgy, hogy a tendencia a közeljövőben változna. A kalóriadús élelmiszerek és mozgásszegény életmód következtében felszedett kilóktól leghatékonyabban tudatos és fenntartható életmódváltással, megfelelő étrend kialakításával és a testmozgás fokozásával lehet megszabadulni. A gyors eredmények érdekében sokan étrend-kiegészítőket és gyógynövényalapú termékeket vásárolnak. Ezek hatásossága és biztonságossága azonban ritkán igazolt.

A kerti katicavirág vagy másnéven fekete kömény (Nigella sativa) a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos növény, amelyet a helyi tradicionális gyógyászatban számos céllal alkalmaznak. A katicavirággal kapcsolatos klinikai vizsgálatok jelentős része is főképp ezen régiók országaiból (pl. Irán, Pakisztán, Malajzia, Banglades, Indonézia) származik. A katicavirágot testsúlycsökkentő hatását számos vizsgálatban tanulmányozták már, azonban az egyes klinikai vizsgálatok eredményei nem voltak egybehangzók, ezért iráni kutatók két éve elvégezték a vizsgálatok összevetését és statisztikai értékelését. A 13 klinikai vizsgálat és 875 bevont személy adataival végzett metaanalízis során arra keresték a választ, vajon a katicavirág magjából készült termékek valóban hatással vannak-e a felnőttek súlyára. Az értékelt klinikai vizsgálatokban a bevont személyek testsúlyának (10 vizsgálat), testtömegindexének (BMI, 11 vizsgálat) és derékkörfogatának (5 vizsgálat) változását rögzítették. A bevont személyeket minden vizsgálatban véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai hatóanyagot nem tartalmazó placebokészítményt kaptak, a másik csoportban pedig magolajat, illetve a magból készült kivonatot, vagy az őrölt magot kaptak. Az egyes vizsgálatok hossza 6 és 13 hét között változott. A bevont személyek egy része krónikus betegségben (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, Hashimoto pajzsmirigybetegség) szenvedett. Voltak azonban olyan vizsgálatok is, ahol a fekete köményt egészséges személyek kapták.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.