Gyömbér – elhízásra is jó?

A Zingiber officinale, vagyis gyömbér, a gyömbérfélék családjába tartozó, Dél-Ázsiában honos növény. Gyöktörzsét Indiában és Kínában már legalább 5000 éve fogyasztják nyersen, szárítva és megfőzve, fűszerként vagy gyógynövényként. A tradicionális gyógyászatban főként emésztési problémákra, hányásra, asztmára, ízületi és izomfájdalmakra alkalmazzák. Európába valószínűleg görög és római közvetítéssel juthatott el. Érdekesség, hogy a kardamom, a kurkuma és a is a gyömbérfélék családjához tartozó fűszerünk. A gyömbér csípős ízét jellegzetes fenolos vegyületek adják melyek közül a 6-paradol nagy mennyiségben van jelen a malagétaborsban is.

Egy a közelmúltban publikált részletes tanulmány a gyömbér lehetséges testsúlycsökkentő hatását értékelte a rendelkezésre álló laboratóriumi, állatkísérletes és klinikai vizsgálatok alapján. A gyömbérben található aktív vegyületek közül többet is összefüggésbe hoztak már olyan biokémiai folyamatok befolyásolásával, ami előmozdíthatja a fogyást. A tanulmányok szerint a gyömbér az energiamérleg mindkét ágára hatással van: csökkentheti a bevitt kalóriamennyiséget az étvágy csökkentésén keresztül, valamint növeli a már bevitt kalóriák felhasználását, többek között a hőtermelés fokozásával.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.