fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

Szoptatás koronavírus-fertőzés esetén

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Szoptatás

Az anyatejjel történő táplálás a legősibb módja a csecsemők egészséges ellátásának. Az új koronavírusjárvány kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon a koronavírussal fertőzött anya szoptasson-e, jelent-e veszélyt a csecsemő számára az anyatej, vagy épp ellenkezőleg, védő hatása lehet, illetve szükségesek-e és ha, igen, akkor milyen óvintézkedések a szoptatás folyamata során.

Az anyatej az összes szükséges tápanyagot biztosítja a csecsemők számára, és emellett átmeneti védelmet is nyújt a fertőzésekkel szemben. Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő, saját védelem kiépítéséhez védőoltások szükségesek (ezek egy részét az anya megkaphatja), de addig is, amíg a gyermek minden szükséges oltást meg nem kap, az anyatejben található antitestek védik a fiatal szervezetet.

Mi a helyzet a Covid-19-cel?

Egy 2004-ben végzett kutatás során már kimutatták, hogy egy másik típusú koronavírus ellen termelt anyai védő fehérjemolekulák (úgynevezett ellenanyagok vagy antitestek) átjutnak az anyatejbe, és így védhetik a csecsemőt is. A jelenleg világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus elleni antitestek anyatejbe jutását ezidáig kevés vizsgálatban tudták tanulmányozni. Vannak arra vonatkozó adatok, hogy a vírus egyes részei (RNS) megjelenhetnek a fertőzött anyák anyatejében, ez azonban a vizsgált minták kis százalékára (2,16%) volt csak jellemző. Egy idén februárban megjelent tanulmányban az összes, a témával foglalkozó kutatás eredményeit elemezték. A 34 bevont vizsgálatba összesen 116 Covid-19-pozitív anyának az anyatejét vizsgálták és csupán 10 esetben tudták kimutatni a vírus RNS-ét az anyatejből, a vírus ellen termelt antitesteket pedig 6 anya esetén ki tudták a tejből azonosítani. A kis esetszám miatt azonban messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni.

Milyen kockázta lehet a szoptatásnak Covid-19 fertőzés esetén?

Ha fennáll a fertőzés gyanúja, vagy igazolt a fertőzés, mindenképp ki kell kérni az orvos tanácsát a további teendőkről. Általánosan igaz, hogy azon gyógyszerek szedése esetén, amelyek átjutnak az anyatejbe és káros hatásuk lehet a csecsemőre, fel kell függeszteni az anyatejes táplálást. Mivel jelenleg is elképesztő gyorsasággal zajlik az új koronavírus elleni új gyógyszerek kifejlesztése és a már korábban ismert hatóanyagok alkalmazhatóságának vizsgálata, sok szer esetén még nem tisztázott, hogy átjut-e az anyatejbe és jelent-e bármilyen kockázatot a csecsemőre. Azon gyógyszerek esetén, amelyeknél nem zárható ki teljesen a veszély, mindenképp abba kell hagyni az anyatejes táplálást.

Koronavírus fertőzés esetén csökkenhet a tejelválasztás, emiatt előfordulhat, hogy bár gyógyszereket nem szed az anya, mégis abba kell hagyni a szoptatást.

Fontos tudni, hogy amennyiben súlyos tünetek lépnek fel, mindenképp javasolt a szoptatás felfüggesztése, mivel ilyenkor jelentősen megnő az anyai szervezet energiaigénye, és a szoptatás igen kimerítő, ezért érdemes az erőforrásokat a vírusfertőzés leküzdésére tartalékolni.

Koronavírus fertőzés esetén a szoptatás során különleges óvintézkedésekre is szükség lehet. Minden szoptatás előtt javasolt kezet mosni, de különösen igaz ez, ha az anya beteg vagy Covid-19 fertőzött. Javasolt emellett a szájat és orrot fedő maszk használata is. A baba minden bizonnyal a maszkban is megismeri az édesanyját, ebben segít az anya hangja és illata. Máskor is igaz, de ilyenkor különösképp, hogy a szoptatás alatt kizárólag a babára figyeljünk. Más tárgyak (pl. telefon, laptop) megérintése során ugyanis újra vírussal érintkezhet a korábban megtisztított kezünk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az anyatejes táplálás Covid-19-ben szenvedő anyák esetén is javasolható, ha más ok (pl. gyógyszerek szedése) ezt nem zárja ki, az azonban, hogy az anyatej ebben az esetben is védelmet nyújt-e még nem tisztázott. Az ajánlások azonban – a megválaszolatlan kérdések miatt – nem egységesek, a kínai orvosok például nem ajánlják a fertőzés alatti szoptatást. Kérdés, kétség esetén mindenképp kérdezzük meg orvosunkat és, ha nem érezzük biztonságosnak, hagyjuk egy időre abba a szoptatást.

Forrás:
N. Kumar és mtsai:  SARS-CoV-2 detection in human milk: a systematic review
J. Iftikhar: What You Need to Know About Breastfeeding in an Era of COVID-19

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek