fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Szúrás nélküli vércukorszintmérés – lehetségesnek tűnik

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

vércukorszintmérés

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatóinak eredményei alapján hamarosan megvalósulhat a tűszúrás nélküli vércukorszintmérés.

A módszer alapja az ún. jet injektor (sugárinjektor), amelyet eddig arra használtak, hogy tűszúrás nélkül juttassanak be (egyébként injekcióban adagolt) gyógyszereket a szervezetbe. Az inzulin adagolása is megoldható ily módon. A bőrfelszínre helyezett jet injektorból nagyon nagy nyomással, nagyon vékony sugárban “spriccel ki” a folyadék – olyan nagy nyomással és olyan gyorsan, hogy szúrás nélkül áthatol a bőrön. Az így bejuttatott folyadék ráadásul nagyobb területen oszlik el a bőr alatti szövetekben, ami gyorsabb hatás kialakításához vezet.

A módszer gyakorlatilag fájdalommentes, az alkalmazás helyén kialakuló szúnyogcsípésszerű duzzanattól és esetenként néhány csepp vér megjelenésétől eltekintve gyakorlatilag mellékhatásmentes. Épp utóbbi “mellékhatást” próbálták kiaknázni az új-zélandi kutatók.

A cukorbetegeknek általában naponta többször is megmérik a vércukorszintjüket az ujjbegyük megszúrása után kiserkenő vérből. Az ujjbegyek azonban érzékenyek is, és a fájdalom, valamint a rendszeres szúrások okozta fertőzésveszély miatt fontos lenne szúrásmentes vércukorszintmérési módszereket kidolgozni.

A Journal of Diabetes Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy sugárinjektorral a vércukorméréshez elegendő mennyiségű vért lehet venni. A módszer lényege, hogy hatóanyag helyett sóoldatot juttatnak be az injektorral, és ez elegendő vért szabadít fel a glükózkoncentráció méréséhez.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.