Média

„Veszélyes tévhitek kezdenek el terjedni”

Hihetünk-e annak az embernek, aki szerint bizonyos vitaminok a legsúlyosabb betegségekből is kigyógyítanak, ha nem mellesleg ugyanilyen vitaminok forgalmazásával foglalkozik? Gazdasági érdekek, vagy inkább a tudatlanság miatt terjednek nálunk is az álhírek? Dr. Csupor Dezső gyógyszerésszel, a Ködpiszkáló blog szerzőjével beszélgettünk.

Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő alapítója és egyik szerzője is a Ködpiszkáló című blognak, amely az egészségügyi tévhitek elleni harcot tűzte zászlajára. Munkájának köszönhetően az Egészséghősök pályázat Egészségügyi szakember kategóriájának közönségdíját is elnyerte tavaly. A koronavírus terjedése kapcsán a tévhitek, álhírek veszélyeiről beszéltünk vele.

2020. március 27.

Veszélyesek lehetnek a virágkorát élő gyógynövénykultusz vadhajtásai

Reneszánszát éli Magyarországon a gyógynövény-felhasználás, ám nem árt az óvatosság — mondja Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő, aki Ködpiszkáló című blogján közérthetően igyekszik eloszlatni a tudományterülettel kapcsolatos szaporodó tévhiteket.  Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara dékánhelyettesének életében a tudomány mellett tökéletesen megfér a hit, évek óta református presbiterként is szolgál.

2019. augusztus 27.

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel — igazolt rákellenes hatása egyiknek sincs!

Egyetlen táplálék kiegészítőnek sincs igazoltan rákellenes hatása, viszont meggondolatlan alkalmazásuk káros lehet a betegeknek. Fontos, hogy leginkább erőnlét kell a gyógyuláshoz, így tartózkodjunk minden extrémitástól. Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi docens ad hiteles útmutatót az alternatív kiegészítők tárházáról.

Az egyik legfontosabb, amire egy daganatos betegnek figyelnie kell, az az erőnléte! „Éppen ezért nem szabad semmilyen szélsőséges irányba elmennie, nem vonhat meg semmit drasztikusan a szervezetétől, ahogy nem is adagolhat semmit extrém módon. Például óriási tévhit, hogy a ráksejteket ki lehet ,éheztetni’, ugyanis bármilyen élelmiszert, vagy táplálék-kiegészítőt beviszünk a szervezetünkbe, vagy éppen hogy megvonjuk tőle, az a testünkre hat, de nem a daganatra”—szögezi le már az elején Csupor Dezső

Rengeteg magyar kúrálja így magát: csalás, tévedés áldozatai mind

A gyógynövényeket évezredek óta használja az ember különféle betegségek gyógyítására és kezelésére, a belőlük készült szerek voltak a legelső orvosságok. A gyógynövények és azok kivonatainak egyik legnagyobb előnye, hogy természetes hatóanyagot biztosítanak, ezért a mai napig népszerűek. Azonban, amit kevés beteg tud: nem mindegy, milyen hatóanyag-mennyiségű szert vásárol, illetve könnyen eshet áldozatul csalóknak az, aki nem elég figyelmes. A gyógynövények felhasználásával készült szerekkel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre Dr. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke válaszolt a Pénzcentrumnak.

2020. január 26.

Hihetetlenül hangzik, de tényleg képes gyógyítani a semmi

A placebóval bizonyítottan javulás érhető el többek között depresszió vagy Parkinson-kór esetén: utóbbinál úgy enyhülnek a tünetek, hogy az agy fizikai elváltozásai megmaradnak. A placebohatás létezik, bár mechanizmusát nem értjük, célzott kutatása pedig etikai akadályokba ütközik.

Hatásos-e a semmi? Homeopátia és placebo-hatás címmel tartott rövid előadást Dr. Csupor Dezső, a SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet docense a Fiatal Kutatók Akadémiáján az MTA-n – a kutatóval az esemény után beszélgettünk.

Parlagfüvet reggelire?

Miért dőlünk be újra és újra a kamu diétáknak, a sarlatánoknak és az állítólagos csodaszereknek? – kérdeztük Csupor Dezső gyógyszerésztől, a Szegedi Tudományegyetem docensétől.

2017. augusztus 12

Dacból gyógyszerész, a hittantanár hatására hívő, felkérésre presbiter

Télen rengeteg a gyógyszerreklám és év közben is sok gyógyhatásúnak nevezett készítményt ajánl a média. Ezek közül mi hatástalan és melyik csodásnak hirdetett szer káros ránk, emberekre? Megkerestünk egy hiteles kutatót, aki valódi gyógyító hatással rendelkező növényeket ajánl megfázásra, teljesítményfokozásra, levertségre: Csupor Dezső gyógyszerész, református presbiter, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánhelyettese, háromgyermekes édesapa, aki sok energiát fektet abba, hogy közérthetően beszéljen gyógyászati témákról, ezért indította Ködpiszkáló nevű tudománynépszerűsítő, ismeretterjesztő blogját is.

Nincsenek természetes antibiotikumok

Gyógyszer helyett úgynevezett természetes antibiotikumokat favorizál a bulvármédia és az internetes egészségügyi portálok jelentős része, hangsúlyozva, hogy a szintetikus anyagokkal szemben jóval egészségesebbek a növények. Ezzel szemben az igazság az, hogy szűkebb értelemben az antibiotikumok gomba-eredetű természetes anyagok, az antibiotikumnak kikiáltott növények pedig nem alkalmasak bakteriális fertőzések kezelésére.

2020. 04. 22.