fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Ne lógasd (ki) az orrod!

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A maszk, legyen bármilyen kényelmetlen, a koronavírus-járvány elleni egyik legjobb eszköz. Ha pár hétig mindenki maszkot hordana és rendesen, rendszeresen kezet mosna, a járvány megszűnne – de mindez természetesen nem reális, mert mindig lesznek olyanok, akik kényelmi vagy „elvi okokból” nem, vagy nem megfelelően viselik a maszkot.

Az értelmetlen maszkviselésnek számos formája van, ezek közül a legdivatosabb az orr szabadon hagyása. Bár a józan paraszti ész alapján is belátható, hogy az orr szabadon hagyása fokozza a fertőzés és a fertőződés esélyét (hiszen a vírus képes bejutni az orrnyálkahártyán keresztül), egy új vizsgálat rámutatott: az orr eltakarása még annál is lényegesebb, mint elsőre gondolnánk.

Kimutatták ugyanis, hogy az orrnyálkahártya ideális hely a megfertőződésre. A vírus könnyebben, gyorsabban bejut és szaporodik az orrnyálkahártya sejtjein keresztül, mint a torok (garat) vagy a tüdő sejtjein át. Ebből az is következik, hogy ha egy fertőzött ember csak a száját fedi el a maszkkal, és az orrán át lélegez ki, nagyobb eséllyel szórja szét a vírust a környezetében, mintha a száján át (is) kilélegezne. A maszk helytelen viselése tehát elméletileg akár nagyobb kockázatot is jelenthet, mint a teljes maszkmentesség (mindez persze csak akkor igaz, ha a fertőzött ember nem köhög). Ráadásul több adat arra utal, hogy a tüdőbe nagyon gyakran a fertőzött orrváladékkal jut el a vírus, és nem feltétlenül a vérrel.

Az orr alá tolt maszkkal való alibizéssel az előírásokat talán ki lehet cselezni (valójában azokat sem), a vírust becsapni viszont egészen biztosan nem lehet ilyen módon.


Forrás:

J. Hou és mtsai: SARS-CoV-2 Reverse Genetics Reveals a Variable Infection Gradient in the Respiratory Tract
Leaving Nose Uncovered Defeats Purpose of Wearing Mask: Study
Kép forrása

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.