fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

Együnk a magas vérnyomás ellen

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

vérnyomás

A szív-érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás (hipertónia). A kezeletlen magas vérnyomásnak súlyos, akár az életet is veszélyeztető következményei is lehetnek, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a beteg kövesse az orvos által előírt terápiát és betartsa a számára javasolt életmódbeli változtatásokat.

A vérnyomást rendszerint valamelyik felkaron mérik, otthoni használatra is alkalmas, mandzsettával rendelkező eszközökkel. A mérések során kapott nyomás értékét higanymilliméterben (Hgmm) kapjuk meg. Az első, per jel előtti magasabb érték az úgynevezett szisztolés vérnyomás értéke, ez a nyomás a szív összehúzódásakor alakul ki a kari verőérben. A második, alacsonyabb érték a diasztolés nyomás, ez a nyomás a szívösszehúzódások között mérhető nyomás értéke.

A vérnyomással kapcsolatos határértékek nem tekinthetőek kőbe vésettnek. Az ajánlások folyamatosan változnak attól függően, hogy milyen vérnyomásérték esetén van tudományos bizonyíték arra, hogy az már veszélyezteti az egészséget. A 2015-ben kiadott hazai ajánlás 130/85 Hgmm alatt tekinti a vérnyomást normálisnak vagy optimálisnak, e fölött emelkedett-normális vérnyomásról vagy magas vérnyomásról beszélhetünk. Az amerikai kardiológusok ajánlása ennél szigorúbb: a 120/80 Hgmm alatti vérnyomást tekinti normálisnak.

A felnőttkorú népesség 30-45%-ának magas a vérnyomása, és a gyakoriság az életkorral nő, így a 60 évesnél idősebbek legalább 60%-át érinti ez a betegség. A hipertóniás betegek száma globálisan 1,13 milliárd, és 2025-re várhatóan 1,5 milliárd lesz. A hipertónia azért jelent komoly kockázatot, mert az erek falára folyamatosan kifejtett magas nyomás károsítja azokat, és hosszú távon jelentősen nő a szív-érrendszeri betegségek, például az agyvérzés kockázata.

A magas vérnyomás kezelésére számos, különböző hatásmechanizmus szerint működő gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek közül az orvos a beteg állapotának figyelembevételével tudja kiválasztani a legmegfelelőbbet. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett a megfelelően kialakított, a szív-érrendszer egészségét támogató étrend is hasznos lehet a kívánt vérnyomásértékek eléréséhez. A magas vérnyomás több tényező hatására kialakuló betegség. így kezelésében az életmód- és étrendbeli változtatásoknak is fontos szerepe van.

Közismert, hogy a túlzott sófogyasztás hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, de vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten hasznosak lehetne a magas vérnyomással küzdők számára.

Humán vizsgálatok alapján a citrusfélék fogyasztása jótékony hatással lehet megemelkedett vérnyomás esetén. Egy Japánban végzett vizsgálat alapján a naponta fogyasztott citromlé és a mindennapos séta kombinációja csökkentette a résztvevők szisztolés vérnyomását, ami az eredmények alapján nemcsak a testmozgásnak, hanem a citrom értékes hatóanyagainak (flavonoidok) is köszönhető volt. Más vizsgálatok során a narancs- és grapefruitlének is kimutatták a vérnyomáscsökkentő hatását. Érdemes azonban tudni, hogy a grapefruit és a grapefruitlé fogyasztása befolyásolhatja egyes gyógyszerek, így a vérnyomáscsökkentők hatását is, ezért ennek túlzott (rendszeres) fogyasztását kerüljük.

A lazac és más zsíros tengeri halak kiváló forrásai lehetnek a szív-érrendszert kiemelten támogató ω-3 zsírsavaknak. Ha nem szeretjük a halakat, akkor közvetlenül is fogyaszthatunk ω-3 zsírsav tartalmú készítményeket, ezek ugyanis a vérnyomást és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is képesek csökkenteni.

A tökmag, amilyen kicsi, olyan gazdag értékes tartalomanyagokban. A tökmag nemcsak a prosztataproblémák enyhítésében lehet előnyös, de a vérnyomásra is kedvező hatással van. Vérnyomáscsökkentő hatásához hozzájárul magnézium-, kálium- és arginintartalma is. Az aminosavtípusú arginin az erek elernyedését eredményező nitrogén-monoxid képződéséhez szükséges. A tökmagolaj vérnyomáscsökkentő hatását humán vizsgálatokban is igazolták. Egy vizsgálat során napi 3 g tökmagolaj 6 héten keresztüli fogyasztása a szisztolés vérnyomás jelentős csökkenéséhez vezetett.

A mángold, egy hazánkban talán kevéssé ismert zöld leveles zöldség, amely rendkívül gazdag a vérnyomáscsökkentését elősegítő ásványi anyagokban. Egy csésze párolt mángold fedezi a napi káliumszükséglet 17, napi magnéziumszükséglet 30%-át. Magas vérnyomással küzdők esetén minden 600 mg plusz kálium 1 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és 0,5 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást. Egy csésze (kb. 145 g) mángold körülbelül 790 mg káliumot tartalmaz. A mángold magnéziumtartalma szintén hozzájárul a növény vérnyomáscsökkentő hatásához.

A bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, málna) egészségre gyakorolt hatásai rendkívül szerteágazók. A kedvező hatásokhoz nagyban hozzájárulnak a gyümölcsök antioxidáns vegyületei. Egyes anyagok, például az úgynevezett antocianidinek fokozzák az értágító hatású nitrogén-monoxid felszabadulását, ezáltal fejthetnek ki vérnyomáscsökkentő hatást.

Az újabban egyre szélesebb körben ismertté váló álgabona, az amaránt kiemelkedő magnéziumtartalmának köszönhetően szintén vérnyomáscsökkentő hatású lehet. Egy összefoglaló tanulmány szerint napi 30 g amaránt fogyasztása 8%-al csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát.

A répa, a zeller, a cékla és a paradicsom is segíthet karban tartani a magas vérnyomást. Mind a négy növény gazdag olyan tartalomanyagokban, amelyek elősegíthetik az erek elernyedését és így vérnyomáscsökkentő hatásuk lehet. Kutatások alapján általában kifejezettebb hatás várható a nyers zöldségek fogyasztásától. A paradicsom különösen gazdag likopinban, amely fogyasztása csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. A céklafogyasztás hatásait számos vizsgálatban tanulmányozták már. Egyes eredmények alapján mind a céklalé (napi 250 ml), mind a főtt cékla (napi 250 g) hatásosan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását már 2 hetes fogyasztást követően. Más vizsgálatok ugyanakkor megkérdőjelezik a cékla hosszú távú hatásait. A céklához hasonlóan a spenót is gazdag nitrátokban, emellett számos antioxidáns hatású anyagot, valamint magnéziumot és káliumot is bőségesen tartalmaz. Kutatások alapján a spenót a vérnyomás csökkentése mellett az artériák merevségének mérséklésével is segíti a szív munkáját.

A bab- és lencsefélék fogyasztása szintén kedvezően hat a vérnyomásra. A hatás hátterében elsősorban a növények rost-, magnézium- és káliumtartalma áll. A hüvelyesek vérnyomáscsökkentő hatását számos vizsgálatban igazolták, és egy 554 személy adatait feldolgozó összefoglaló tanulmány során megállapították, hogy a táplálkozás során rendszeresen fogyasztott bab és lencse mind magas, mind normál vérnyomás esetén csökkenti a szisztolés értéket.

A pisztácia szintén gazdag a szív-érrendszert támogató ásványi anyagokban (pl. kálium). Ahhoz azonban, hogy a pisztáciafogyasztás kedvező hatásai érvényesülni tudjanak sótlan terméket kell fogyasztani.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek