fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Megfejthették az AstraZeneca oltással kapcsolatos véralvadási zavar titkát

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

astrazeneca

Amerikai kutatók úgy vélik, megtalálták az AstraZeneca vírusvektor vakcinával kapcsolatban megfigyelt vérlemezkeszám-csökkenéssel társuló vérrögképződés okát. Azoknál, akiknél a védőoltás után vérrögök keletkeztek, a vérlemezkék számának csökkenésével járó állapotot azonosítottak, amelyet vakcina által indukált trombotikus trombocitopéniának (VITT) neveznek.

A vérrögképződési/véralvadási zavarok rendkívül ritkán fordulnak elő, azonban súlyos komplikációkat okozhatnak. A friss eredmények szerint a jelenséget az okozhatja, hogy a vakcinában található adenovírus, amely a koronavírus genetikai anyagát a sejtekbe szállítja, a vérben található trombocita faktor-4 (PF-4) fehérjéhez kötődik. A kutatók úgy vélik, hogy ez egy olyan immunrendszeri reakciót válthat ki, ami vérrögképződéshez vezet. Az így kialakuló állapotot nevezik VITT-nek.

A PF-4 és az adenovírus összekapcsolódását segíti, hogy felületük eltérő töltésű – de arra még nincs magyarázat, hogy a nemkívánatos hatás kialakulására egyesek miért hajlamosabbak, mint a többség. Az sem ismert, hogy a trombózis miért az agy és a máj vénáiban fordul elő leggyakrabban. Ami azonban bizonyos: a Covid-19 betegség sokkal nagyobb eséllyel okoz véralvadási zavarokat, mint az oltás. Más típusú (mRNS vagy elölt vírust tartalmazó) vakcináknál ezt a mellékhatást nem figyelték meg.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.