fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

A maszkviselés előnyei a számok nyelvén: kimutatható haszon, de több is lehetne

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

maszkviselés

Bár a Coviddal kapcsolatos, érzelmi alapú vitákban észérvekkel győzni nem mindig lehet, mégis érdemes a tények oldaláról közelíteni – még a látszólag észszerűnek tűnő maszkviselés esetén is. Az eddigi legnagyobb kontrollált, randomizált vizsgálat tanúsága szerint a maszkhasználat lecsökkenti a COVID-19 megbetegedések számát. A vizsgálatot az amerikai Yale egyetem koordinálásával Bangladesben végezték. A vizsgálat jelenleg publikálás előtt áll, egy előzetes kézirat tekinthető meg az interneten. A kéziratot publikálásra a Science folyóiratba küldték be, ahol jelenleg elbírálás alatt áll.

Mivel Bangladesben a népesség SARS-CoV-2 elleni átoltottsága kifejezetten alacsony, így a helyes maszkviselés egy fontos, és viszonylag olcsó életmentő eszköz lehet a Covid-19 betegség terjedésének csökkentésében. A vizsgálatot közel 350.000 fő bevonásával végezték el 600 faluban 2020 novembere és 2021 áprilisa között. A vizsgálat indulása előtt a kutatók felmérték a maszkok köztereken történő használatának elterjedtséget Bangladesben, ami az állami szintű, büntetést is kilátásba helyező promóció ellenére is csak 25%-os volt 2020 júniusában. A maszkok rendeltetésszerű viselése (mind az orrot, mind pedig a szájat takarja) ennél is alacsonyabb volt, mindösszesen a lakosság 20%-ánál volt tapasztalható.

Hogy növeljék a maszkok használatára való hajlandóságot, a kutatási terv szerint a “kezelt” csoportba sorolt falvakban különböző, jól felépített stratégia szerint a maszkok használatára bíztatták a helyi lakosokat. A lakosok ingyen maszkokat és megfelelő felvilágosítást kaptak arról, hogy a helyes maszkhordás hogyan csökkentheti a megfertőződés esélyét. A példamutatás erejét kihasználva a falvak elöljáróit, és/vagy ismert embereket felkérték a nyílt maszkhasználatra, illetve maszkokat népszerűsítő médiatartalmak készítésére. Emellett minden résztvevő 8 héten keresztül telefonos emlékeztetőt is kapott a maszkok használatának fontosságáról. Ezzel szemben a kontroll csoport esetében nem történt beavatkozás, ott a maszkhasználat folytatódott a korábbi szokások szerint. A kísérleti periódus leteltével mérték a maszkok használatának gyakoriságát és a Covid-19 tüneteket mutatók esetében pedig a SARS-CoV-2 elleni antitestek szintjét. A vizsgálat 5. és 9. hetében az összes elérhető résztvevőnél vizsgálták a Covid-19 betegségre utaló tüneteket, és a gyanús eseteknél SARS-CoV-2 antitest szűrést végeztek. A maszkok használatának gyakoriságát köztereken, piacokon, mecsetekben, főbb utcákon és teázókban közvetlen megfigyeléssel mérték fel, ugyanis előző vizsgálatok tanúsága szerint a maszkviselés gyakoriságának saját bevalláson alapuló mérése nem ad valós képet: előfordult, hogy telefonos kérdőíves kutatás során az emberek 85%-a vallotta, hogy maszkot visel, míg ugyan abban a körzetben a közvetlen megfigyeléses vizsgálatokban csak 10%-os maszkviselési gyakoriságot találtak.

A „kezelt” csoportba kb. 178.000, míg a kontroll csoportba 164.000 fő tartozott, akik között a beavatkozás (tájékoztatás) megháromszorozta, 13%-ról több, mint 42%-ra növelte a megfelelő maszkhasználatot. Az előzetes félelmek ellenére a fizikai távolságtartás gyakorisága sem csökkent a maszkot viselők között. Öt hónappal a beavatkozás után a maszkhasználat gyakorisága erőteljesen lecsökkent, de még így is 10 százalékponttal a kontroll csoport fölött maradt.

A vizsgálat kiterjedt a sebészeti és a textil maszkok hatékonyságának felmérésére is. Előzetes laboreredmények szerint egy általános, 3 rétegű textilmaszk (saját tervezés, jó minőségű polipropilén és pamut kombináció, orra illeszthető) mindösszesen 37%-os hatékonysággal szűrte ki a 300-500 nm-es részecskéket, míg mindez 95% volt a sebészeti maszkok esetében. Érdekességképpen megállapították, hogy a sebészeti maszkok hagyományos szappannal történő 10-szeri mosása után is kiszűrik az ebbe a mérettartományba tartozó részecskék 76%-át! A vizsgálat eredményei is alátámasztották a laboratóriumban észlelt különbségeket. A maszkok használata általánosságban 9%-kal csökkentette a tünetekkel is járó SARS-CoV-2 fertőzést, a textilmaszkok esetében mindez 5% volt, míg a csak orvosi maszkot kapó falvakban ennek kétszeresét, 11%-os csökkenést tapasztaltak. Életkor szerinti elemzés során megállapítást nyert, hogy az 50 évnél idősebbek esetében nagyobb védőhatást lehetett elérni a sebészeti maszkok helyes használatával. Az 50-60 éves korosztályban a tünetekkel is járó SARS-CoV-2 fertőzés kialakulása 23%k-al, míg a 60 év feletti korosztályban 35%-al csökkent a kontroll falvakban mért értékekhez képest.

Az eredményeket azonban nem szabad úgy értelmezni, hogy a maszkok „csak” mintegy 10%-kal csökkentik a Covid-19 megbetegedés esélyét. Érdemes figyelembe venni, hogy a beavatkozás hatására 3-szor annyi ember kezdett maszkot viselni a „kezelt”, mint a kontroll falvakban, de ez a szám így is csak az összlakosság 42%-át jelentette. Ha a teljes lakosság egyöntetűen maszkot, főként sebészeti maszkot, hordott volna, az akár meg is sokszorozhatta volna az elkerült fertőzések számát. Emellett, kiemelendő, hogy a magasabb rizikójú betegcsoportokban a védőhatás így is többszörös volt az átlaghoz képest.

A vizsgálat során Bangladesben az alfa vírusvariáns volt terjedőben, így a nagyobb fertőzőképességű delta variáns elleni védőhatást nem lehet az idézett vizsgálatból pontosan meghatározni, de egy magas reprodukciós rátával rendelkező vírus esetén valószínűsíthetően az ismertetettnél jóval magasabb százalékban előzhető meg a súlyos Covid-19 betegség kialakulása a jó minőségű maszkok megfelelő viselésével. A vizsgálat alapján nem dönthető el, hogy a maszkok használata az új fertőzések számát vagy a fertőzések súlyosságát csökkenti-e (a bejutó esetlegesen kevesebb kezdeti vírusszám miatt), de bármelyik hatás segíthet a súlyos Covid-19 betegség elkerülésében.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.