fbpx
2021. február 25., csütörtök

C-vitaminnal az újszülöttkori sárgaság ellen

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

C-vitaminnal az újszülöttkori sárgaság ellen

Az újszülöttek átmeneti sárgasága természetes jelenség, a babák kb. felénél jelentkezik. A sárgaság oka a bilirubin nevű színanyag feldúsulása a szervezetben. Ez a vegyület a vörösvérsejtek szétesése, az oxigénszállításért felelős hemoglobin lebomlása során képződik. Újszülötteknél a vörösvérsejtek élettartama rövidebb, ráadásul a bilirubin lebontásáért felelős enzimek kevésbé aktívak, ez az oka a színanyag feldúsulásának.

Normális esetben a sárgaság 1-2 hétig tart, és általában magától elmúlik. Ha a jelenség túlzott, beavatkozásra lehet szükség (ez általában fénykezelést jelent).

A sárgaság a bőrön, a szemfehérjén is megfigyelhető, de a bilirubinszintet pontosan vérvétellel lehet meghatározni. Nem csak a bilirubin abszolút értéke fontos, hanem az is, hogy szintje csökken-e. Magas bilirubinszint esetén az újszülött aluszékonnyá válhat, még szoptatáshoz is nehezen ébreszthető fel. Tartósan nagyon magas bilirubinszint idegrendszeri tüneteket okozhat.

Bár az újszülöttkori sárgaság általában átmeneti és veszélytelen, fontos cél a bilirubinszint csökkentése  – vagy még jobb esetben a sárgaság kialakulásának megelőzése. Nem mellékesen azért is, mert ettől is függhet, hogy hány napot kell bent tölteni a szülészeten. Erre kínál most egy egyszerű és biztonságos megoldást egy nemrég közzétett tudományos cikk.

Egy  vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy befolyásolja-e az újszülöttek bilirubinszintjét az anya C-vitaminfogyasztása a terhesség utolsó hónapjában. Mintegy 100 várandós nőt két csoportra osztottak, egy részük napi 500 mg C-vitamint szedett a szülés előtti 30 napban, a másik csoport nem. Az étrendből származó C-vitaminfogyasztás a két csoportban azonos volt. Az újszülöttek vérében megmérték a bilirubin koncentrációját, és azt találták, hogy a C-vitamint szedő anyák gyerekei esetén ennek szintje jelentősen alacsonyabb volt.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.