fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 23., vasárnap

C-vitaminnal az újszülöttkori sárgaság ellen

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

C-vitaminnal az újszülöttkori sárgaság ellen

Az újszülöttek átmeneti sárgasága természetes jelenség, a babák kb. felénél jelentkezik. A sárgaság oka a bilirubin nevű színanyag feldúsulása a szervezetben. Ez a vegyület a vörösvérsejtek szétesése, az oxigénszállításért felelős hemoglobin lebomlása során képződik. Újszülötteknél a vörösvérsejtek élettartama rövidebb, ráadásul a bilirubin lebontásáért felelős enzimek kevésbé aktívak, ez az oka a színanyag feldúsulásának.

Normális esetben a sárgaság 1-2 hétig tart, és általában magától elmúlik. Ha a jelenség túlzott, beavatkozásra lehet szükség (ez általában fénykezelést jelent).

A sárgaság a bőrön, a szemfehérjén is megfigyelhető, de a bilirubinszintet pontosan vérvétellel lehet meghatározni. Nem csak a bilirubin abszolút értéke fontos, hanem az is, hogy szintje csökken-e. Magas bilirubinszint esetén az újszülött aluszékonnyá válhat, még szoptatáshoz is nehezen ébreszthető fel. Tartósan nagyon magas bilirubinszint idegrendszeri tüneteket okozhat.

Bár az újszülöttkori sárgaság általában átmeneti és veszélytelen, fontos cél a bilirubinszint csökkentése  – vagy még jobb esetben a sárgaság kialakulásának megelőzése. Nem mellékesen azért is, mert ettől is függhet, hogy hány napot kell bent tölteni a szülészeten. Erre kínál most egy egyszerű és biztonságos megoldást egy nemrég közzétett tudományos cikk.

Egy  vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy befolyásolja-e az újszülöttek bilirubinszintjét az anya C-vitaminfogyasztása a terhesség utolsó hónapjában. Mintegy 100 várandós nőt két csoportra osztottak, egy részük napi 500 mg C-vitamint szedett a szülés előtti 30 napban, a másik csoport nem. Az étrendből származó C-vitaminfogyasztás a két csoportban azonos volt. Az újszülöttek vérében megmérték a bilirubin koncentrációját, és azt találták, hogy a C-vitamint szedő anyák gyerekei esetén ennek szintje jelentősen alacsonyabb volt.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!