fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

A magas vérnyomásban szenvedők jelentős része vérnyomást emelő gyógyszereket is szed

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

vérnyomás

Egy friss kutatás szerint a magas vérnyomásban szenvedők közül közel minden ötödik ember olyan gyógyszereket is szed (egyéb betegsége kezelésre), amelyeknek vérnyomásemelő hatása van.

A magas vérnyomás kockázatai ismertek: az erek károsodása révén növeli a szívroham, a stroke, a vesebetegség és a látáskárosodás kockázatát. A vérnyomás normalizálásában kulcsfontosságú az egészséges életmód (mozgás, étrend), a normál testsúly elérése és némileg a sófogyasztás korlátozása is. Ha mindez nem használ, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. Mindez azonban hatástalanná válhat, ha a beteg egyidejűleg olyan szereket is szed, amelyeknek vérnyomásemelő hatásuk van.

Amerikai kutatók a 2009 és 2018 között végzett National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) felmérés adatait tekintették át: megvizsgálták, hogy a felmérésbe vont közel 28 000 felnőtt milyen arányban fogyaszt olyan gyógyszereket, amelyek emelik a vérnyomást. A teljes populáció 14,9%-a, ezen belül a magas vérnyomásban szenvedők 18,5%-a számolt be olyan gyógyszer szedéséről, amely növeltheti a vérnyomást.

A következő gyógyszerek tartós szedése emelheti a vérnyomást:

  • antidepresszánsok
  • nem szteroid gyulladáscsökkentők
  • ösztrogén
  • tesztoszteron
  • stimulánsok, fogyasztószerek
  • szteroidok
  • érszűkítők
  • antipszichotikumok
  • immunszupresszánsok
  • reumaellenes szerek

A fenti nagy gyógyszercsoportok nem mindegyik tagja vérnyomásemelő, de ha egy hipertóniást ezek valamelyikével kezdik kezelni, a gyógyszerválasztás odafigyelést igényel.

Kimutatták azt is, ami logikusnak tűnik: minél több vérnyomásemelő szert szed valaki, annál nagyobb az esély arra hogy magas a vérnyomása. Emiatt a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedőknél a gyógyszerek nagyobb adagjára volt szükség ahhoz, hogy vérnyomásuk normális legyen.

A magas vérnyomásban szenvedők feltétlenül konzultáljanak az orvossal vagy gyógyszerésszel, mielőtt egy új (akár vény nélkül beszerezhető) gyógyszert kezdenek el szedni. A szakemberek segíthetnek azonosítani a nemkívánatos szereket és alternatívákat is tudnak javasolni. A vény nélküli fájdalomcsillapítók között például van olyan, aminek vérnyomásemelő hatása van, és van olyan is, amelyiknek nincs.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.