fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. november 21., csütörtök

Útmutató a brokkolizáshoz

Tudtad?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

brokkoli

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a káposztafélék (brokkoli, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta, karalábé) fontos szerepet játszhatnak a daganatrizikó mérséklésében. Ezek a zöldségek számos (C-, E- és K-) vitamint, rostanyagot és értékes bioaktív komponenst tartalmaznak, amelyek közül a kéntartalmú glükozinolátok külön említést érdemelnek daganatmegelőző hatásuknak köszönhetően. A káposztafélék rendszeres fogyasztása igazoltan csökkenti a petefészek- és mellrák, férfiakban a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.

A káposztafélék különleges vegyületei

 A káposztafélék fogyasztása során a bennük jelen lévő glükozinolátokból olyan vegyületek, ún. izotiocianátok képződnek, amelyek a szervezetben a méregtelenítő és antioxidáns folyamatok támogatásával rákmegelőző (pontosabban: bizonyos daganatos betegségek kockázatát csökkentő) szerepet töltenek be. Más izotiocianátok megváltoztatják az ösztrogén anyagcseréjét a szervezetben, így magyarázható például a hormonfüggő daganatok kialakulásának kockázatát mérséklő hatásuk. Az izotiocionátok képződését a káposztafélék speciális (mirozináz) enzimei teszik lehetővé, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a növény sejtjei roncsolódnak, pl. rágás során. Az átalakulást a humán bélbaktériumok is segítik.

Rákkeltők, távozzatok!

A brokkoli fő glükozinolátja a glükorafanin, amely kedvező körülmények között a szervezetben szulforafánná alakul. Méregtelenítő folyamatokban betöltött szerepét egy humán vizsgálat eredménye szemléletesen mutatja: magas légszennyezettségnek kitett emberek csoportjában a szulforafánban gazdag brokkolicsíra-ital napi fogyasztása jelentősen növelte a vizeletbe kiválasztott ismert rákkeltő anyag, a benzol és egy másik toxikus vegyület, az akrolein mennyiségét a placebocsoporthoz képest, tehát a brokkoli elősegíti ezen anyagok távozását a szervezetből.

Mit tud még a brokkoli?

A szulforafán antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását számos betegség esetén igazolták. Asztmás betegeknél hörgővédő hatást mutatott, és csökkentette a légutak ellenállását is; 2-es típusú cukorbetegség esetén pedig a szulforafánban gazdag brokkolicsírapor csökkentette az inzulinrezisztencia mértékét. Sőt, autizmus esetén a brokkoli magja és csírakivonata javította többek között a szociális interakciót, a hiperaktivitást, a letargiát és a kommunikációt.

A brokkoli nem csak glükozinolátjai miatt értékes, hanem fontos fehérjeforrás, emellett rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A magas rosttartalom segítheti az emésztést és támogatja a bélflóra egészségét. Flavonoidok is találhatók a brokkoliban (leginkább kvercetin és kempferol); rendszeres bevitelük csökkentheti az asztma, az agyi-érrendszeri és egyéb betegségek kialakulásának esélyét.

Ugyan fogyasztani csak a brokkolirózsát (vagyis a virágát) szoktuk, jó tudni róla, hogy minden része értékes. Kevesebb glükozinolátot tartalmaz, de a levelében sok a karotinoid (A-provitamin), az E- és K- vitamin, és magasabb az antioxidáns aktivitása, mint a virágé. A levél jó kalcium- és mangánforrás is. A szárában némelyik glükozinolátból 10–20-szor nagyobb mennyiség található, mint a virágban (bár összességében kevesebb van bennük).

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek