fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Tudománytalan a PCR-teszt, érvénytelenek az így nyert eredmények?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Mint szemetet a szél, úgy hozza naponta a koronavírussal kapcsolatos álhíreket “a zinternet“. Sokan azt hiszik, ha valamit megínak az interneten, az csak igaz lehet – főleg, ha a szívüknek kedves az, amit olvasnak. Ezt írja például a PCR-tesztekről a nem éppen mértékadó virusinfok.hu:

A WHO 2021 január 20-án jogilag érvénytelenné tett minden, a PCR-tesztekre alapuló és egyéb diagnosztikai módszerrel alá nem támasztott járványügyi intézkedést. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Minden, csakis a pozitív PCR-teszt alapján elrendelt karanténintézkedés jogalap nélküli intézkedésnek számít. Minden lezárás, kijárási tilalom, amely a PCR-tesztek eredményeire hivatkozik, jogalap nélküli. (…)

A magyar törvényhozás sem tehet úgy 2021. január 21-e után, mintha a WHO nem állapította volna meg, hogy a pozitív PCR-teszt nem jelent önmagában fertőzöttséget, ha az nem jár együtt a betegségre jellemző tünetekkel. Jelen helyzetben a magyar parlament egyet tehet: sürgősen napirendre tűzi a kérdést és megállapítja minden intézkedés, jogszabály alkotmányellenes, törvénytelen voltát, amelyet a PCR-tesztek eredményeire hivatkozva hoztak.

A cikk persze ennél jóval hosszabb. A fent idézett konklúziót egy zavaros, logikátlan levezetés köríti, amit nyilvánvalón olyan ember fogalmazott meg, akinek a szakkifejezések értelmezésével is komoly gondja van.

Az egész iromány apropója egy nemrég közzétett WHO-dokumentum, amely a PCR-teszteket végző szakembereknek szól. A dokumentum közzétételének célja az volt, hogy felhívja a szakemberek figyelmét a tesztek szakszerű elvégzésére. A PCR-teszteket légúti váladékból végzik, amelyben egy speciális eljárással (amelyet többször, azaz több ciklusban ismételnek) feldúsítják a vírus örökítőanyagát. Erre azért van szükség, hogy a kis mennyisében, de jelen lévő vírus is kimutatható legyen. A dokumentum fehívja a figyelmet arra, hogy a gyenge pozitív eredményt mutató teszteket kezeljék óvatossággal, különösen, ha az eredményt nagy ciklusszámú “dúsítás” után állapították meg. Ilyenkor ugyanis nagyobb a kockázata a hamis pozitív eredményeknek (ilyenkor azt gondolják, hogy a beteg hodrozza a vírust, pedig valójában nem). Mindennek kockázata a tesztek szakszerű elvégzésével, értékelésével csökkenthető.

A WHO-dokumentumból semmilyen (épeszű) módon nem lehet levezetni, hogy a WHO kimondta vagy (“beismerte”), hogy a PCR-tesztek nem működnek megfelelően. Annyi “probléma” van a szöveggel, hogy az szakembereknek készült, akik értelmezni és érteni is képesek. Azok, akik nem szakértői a témának, ráadásul még van is némi prekoncepciójuk (ami az idézett honlap alapján több mint egyértelmű), persze faraghatnak ebből egy fantasztikus leleplezést. De ennyi erővel azt is le lehetne vezetni a szövegből, hogy Pelikán elvtárs békaemberekkel találkozott…

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.