fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. október 19., kedd

Növényi antioxidánssal az autizmus ellen?

Tudtad?

dr. Crul-Tóth Noémi
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.

Az autizmusbetegségek az idegrendszer rendellenes fejlődése miatt kialakuló állapotok. Nagyon változatos tünetekkel jelentkezhetnek, a társas kommunikációt, a rugalmas gondolkodást és viselkedésszervezést megalapozó készségeket egyaránt érinthetik. A betegség megjelenése nagyban függ az állapot súlyosságától, a beteg értelmi színvonalától, egyéb képességeitől, erősségeitől és fogyatékosságaitól, de az összképet nagyban befolyásolja az egyén személyisége is.

Egy nemrég közölt tanulmányban a kutatók egy természetes eredetű vegyület, a naringenin autizmus jellegzetes tüneteire kifejtett hatását vizsgálták patkányokban. A naringenin főként a grépfrútban, egyéb citrus gyümölcsökben és a paradicsom héjában megtalálható flavonoid. Az autizmus állatkísérletesen jól vizsgálható. Több olyan modell is a kutatók rendelkezésére áll, amelyekben az emberekben megismert, az autizmus széles spektrumához köthető viselkedésbeli, gondolkodási és szociális zavarokat reprodukálni lehet.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.