fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

Hogyan előzhető meg a második szívinfarktus?

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

szív

A szívinfarktusnak különösen nagy a kockázata azok körében, akik már egyszer átestek rajta. Megfelelő gyógyszeres terápiával, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett és bizonyos életmódbeli változásokkal azonban jelentősen csökkenthető a további szívkárosodások kockázata.

Milyen tünetekkel jár a szívinfarktus és mit tehetünk, ha bekövetkezett?

Szívinfarktus akkor lép fel, amikor a szívizom egy részének vérellátása részben vagy teljesen megszűnik, ennek következtében a vér és oxigén nélkül maradt területek károsodnak és akár el is halhatnak. A szívinfarktus jelei személyenként változók; a leggyakoribb tünet az erős, nem múló mellkasi fájdalom (angina), ami különböző területekre (pl. kar, has, hát) is kisugározhat, de fontos tudni, hogy nem minden szívinfarktus jár nagyon erős mellkasi fájdalommal. A szívinfarktust kísérheti szédülés, rosszullét, izzadás és nehézlégzés. A mielőbbi segítségkéréssel és kezeléssel a beteg túlélési esélyei jelentősen javulnak, az akut ellátás azonban nem elegendő: miután elhárult a közvetlen életveszély, a későbbi újabb szívinfarktus megelőzésére is gondolni kell.

Érdemes már a kórház elhagyása előtt részletes tájékoztatást kérni a későbbiekben követendő gyógyszeres kezelésről és a további teendőkről. Fontos tudni, hogy mikor és milyen gyógyszereket kell szedni, valamint azt is, hogy milyen időközönként kell orvosi felülvizsgálatra, ellenőrzésre jelentkezni. A gyógyszerek és a kapott tanácsok azonban mit sem érnek, ha nem szedjük és tartjuk be őket. Eleinte segíthet, ha emlékeztetőt állítunk be, hogy ne felejtsük el bevenni a gyógyszereket. A javasolt időközönként pedig keressük fel a háziorvost és a kardiológust, hogy állapotunk változását nyomon tudják követni és a gyógyszereket ehhez tudják igazítani. Bármilyen kérdés, tünet vagy állapotváltozás esetén kérjünk tanácsot a kezelőorvosainktól.

A gyógyszerek szedése mellett bizonyos életmódbeli változtatások is segíthetnek megelőzni egy második szívinfarktust.

Milyen változtatások lehetnek ezek?

  • A dohányzás és az alkoholfogyasztás mielőbbi abbahagyása, de legalább jelentős mérséklése nagyban segítheti egészségünk helyreállítását. Rendszeres gyógyszerszedés mellett egyébként sem javasolt alkoholt fogyasztani.
  •  Az aktív életmód, rendszeres testmozgás számos betegség kockázatát csökkentheti. Már a heti 3-4 alkalommal végzett 20-30 perces séta is sokat segíthet. Mielőtt komolyabb sporttevékenységbe kezdünk, mindenképp kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.
  •  Az egészséges étrend, melynek részeként sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztunk. A vörös húsok bevitelének mérséklése az első és a további szívinfarktusok kockázatát is csökkenti.
  •  A mindennapi stressz csökkentése, lazító, relaxációs gyakorlatok végzése is segíthet a további szívproblémák megelőzésében.

A fenti javaslatok megszívlelésével nemcsak egy második infarktus kockázata csökkenthető, de a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a vérzsírszint is kordában tartható. Így akár már az első szívinfarktust is nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni.

A felelős gyógyszer-alkalmazás jelentősége

A legtöbb esetben a szív-érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen növelő magas vérnyomást, cukorbetegséget és emelkedett koleszterinszintet gyógyszeresen is kezelni szükséges azoknál, akiknek már volt szívinfarktusa. Enyhébb esetekben ezen állapotok életmódbeli változtatásokkal is visszafordíthatók, ha azonban már gyógyszert rendelt az orvos, mindenképp kövessük az alkalmazásukra vonatkozó utasításokat a komolyabb következmények elkerülése érdekében. A vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő szerek alkalmazásával ugyanis jelentősen mérséklődhet a szívinfarktus kockázata. Ez az esély a vérrögök képződésének gyógyszeres gátlásával szintén csökkenthető, hiszen így kisebb valószínűséggel alakul ki koszorúeret elzáró vérrög.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek