fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 27., szombat

Nem minden teljes kiőrlésű, ami annak tűnik

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

teljes kiőrlésű

A gabonafélék világszerte a leggyakrabban fogyasztott növények. Az utóbbi években az egészségtudatosság terjedésével egyre népszerűbbé váltak a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékáruk. Bár már a legtöbb fejlett országbeli vásárló számára könnyen elérhetők a kis malmok vegyszermentes teljes kiőrlésű lisztjei, amiből otthon is süthetünk kenyeret, péksüteményt, mégis valószínűleg sokkal nagyobb piaca van a teljes kiőrlésű címkével ellátott készáruknak. De vajon minden kifli teljes kiőrlésű, ami nem teljesen hófehér?

Mik azok a teljes kiőrlésű lisztek?

A búzafinomliszt a búzaszemek belsejének megőrlésével készül, miután a külső héjat, vagyis a korpát leválasztják róla. De a korpa (és a csíra) elvesztésével nemcsak a liszt színe halványul, hanem a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalom nagy része is elvész. A teljes kiőrlésű liszt készítéséhez a teljes búzaszemet felhasználják, a magbelsőt, a korpát és a csírát is, így színe és összetétele is komplexebb a fehér lisztéhez képest.

Milyen előnyei lehetnek a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának?

Amennyiben kizárólag az ételek kalóriáinak számolásával próbálunk fogyni (ami nem jó ötlet), majdnem mindegy, hogy teljes kiőrlésű vagy finombúzalisztből készítjük a palacsintát, a kettő kalóriatartalma ugyanis legfeljebb 10%-kal tér el (kb. 330-370 kcal/100 g). A teljes kiőrlésű liszt szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, rost- és fehérjetartalma viszont magasabb, mint a finomliszté. A teljes kiőrlésű termékek kevésbé emelik a vércukorszintet, és jobban beilleszthetők a diétába is. Ez nemcsak azzal magyarázható, hogy kevesebb bennük a keményítő, amiből a bélrendszerben glükóz képződik, hanem azzal is, hogy a rostok mérséklik a glükóz felszívódását.

A teljes kiőrlésű liszt E- és B-vitaminokban gazdag, továbbá számos értékes ásványi anyagot (pl. cink, magnézium, vas) is tartalmaz. Érdemes észben tartani, hogy a teljes kiőrlésű liszt is tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek számára nem jó választás.

Régóta ismert, hogy a teljes kiőrlésű gabonafogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek és elhízás kockázatát. De vajon mennyit kell ahhoz fogyasztanunk, hogy valóban érvényesülhessenek ezek a jótékony hatások? Egy 2016-ban megjelent átfogó tanulmányban, amelyben 45 vizsgálat eredményeit értékelték, az találták, hogy már napi 90 g teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegségek, stroke, és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát és az ezekhez köthető halálozást is. Emellett a bármely okból bekövetkező halálozás, valamint a daganatos megbetegedések, légúti betegségek, fertőző betegségek, cukorbetegség okozta halálozás is csökken a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztók körében.

Mennyi 90 g teljes kiőrlésű gabona? Ha valóban teljes kiőrlésű áruról beszélünk, akkor 2 szelet kenyér és egy kis tál gabonapehely bőven fedezi a szükségletet. De nem kell grammra kimérnünk a bevitelt, a fenti kutatás során ugyanis arra is fény derült, hogy a teljes kiőrlésű gabonához köthető kedvező hatások dózisfüggőek voltak, tehát a mennyiségek növelésével a betegségek kockázata és a halálozás is csökkent, egészen napi 210-225 g teljes kiőrlésű gabona elfogyasztásáig.

Milyen kenyér nevezhető teljes kiőrlésűnek?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a teljes kiőrlésű kenyér legalább 60% teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs vagy tönköly) és legfeljebb 40% egyéb búza-, rozs-, vagy tönkölyőrlemény (jellemzően liszt) felhasználásával, kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. Legfeljebb 1%-ban más típusú liszt is elfogadható, amennyiben hordozóként kerül a termékbe.

De mit jelent ez? Azt, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek nem nyomokban tartalmaznak teljes kiőrlésű lisztet, hanem a kenyérhez felhasznált liszt legalább 60%-a teljes kiőrlésű kell, hogy legyen. Ne tévesszen meg minket az, ha egy kenyér barna színű, ez ugyanis még nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek