Egy újabb érv a kakaó mellett

A tápcsatorna egyike a test lenyűgözően összetett rendszereinek. Azon túl, hogy itt történik az élethez szükséges tápanyagok felvétele, a gyomor-bél rendszerről elmondható, hogy maga is élettel van tele. Több milliárd vírus, gomba és baktérium alkotja az úgynevezett bélflórát, amely egyre inkább a tudományos érdeklődés középpontjába kerül. Napjainkban számos betegségről úgy gondolják, hogy összefüggésben áll a bélflóra egyensúlyának zavarával – többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is lehetséges tényezőként azonosították.

A 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakoribb egészségügyi problémává válik világszerte – olyannyira, hogy lassan népbetegségként beszélhetünk róla. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a kialakulásában jelentős szerepe van az életmódnak: a csökkent fizikai aktivitás és a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezethet, melyet a betegség egyik fő okaként tartanak számon. Nem meglepő tehát, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését és kezelését vizsgáló kutatások egy része a megfelelő étkezés szerepét veszi górcső alá. Mivel leginkább az étrend van hatással a bélflóra összetételére is, egyre több vizsgálat irányul az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok szerepére. A bélflórát célzó terápiákkal értek már el ígéretes eredményeket a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, ami természetesen még inkább ösztönzőleg hat ezekre a kutatásokra.

Egy nemrég közölt tanulmány szerint a kakaó fogyasztása pozitívan befolyásolja a jótékony és a káros bélbaktériumok arányát az emésztőrendszerben, és jó hatással van a cukoranyagcserére is.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.