fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 23., vasárnap

Karnyújtásnyira a Lagevrio néven forgalomba kerülő Covid-gyógyszer

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

lagevrio

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) a Lagevrio nevű gyógyszer (hatóanyaga a molnupiravir) Covid-19 kezelésében való alkalmazását javasolja. A jelenleg az EU-ban nem engedélyezett (az Egyesült Királyságban azonban már forgalomban lévő) gyógyszer a Covid-19-ben szenvedő, oxigénterápiát nem igénylő felnőttek kezelésére alkalmazható, akiknél fennáll a súlyos COVID-19 kialakulásának fokozott kockázata. A Lagevriot a Covid-19 diagnózisának felállítását követően a lehető leghamarabb, a tünetek kezdetétől számított 5 napon belül kell alkalmazni. A kapszula formájában kapható gyógyszert naponta kétszer kell bevenni 5 napon keresztül.

A Lagevrio egy szájon át szedhető vírusellenes gyógyszer, amely csökkenti a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) szaporodási képességét a szervezetben. Ezt úgy éri el, hogy növeli a vírus örökítőanyagában (az úgynevezett RNS-ben) a mutációk számát, ezáltal rontja a SARS-CoV-2 szaporodási képességét. A Lagevriot a Merck Sharp & Dohme a Ridgeback Biotherapeutics-szal együttműködve fejlesztette ki.

Az EMA azért adta ki az említett állásfoglalást, hogy támogassa a nemzeti hatóságokat, amelyek a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzések és halálesetek EU-szerte növekvő arányának fényében a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezése előtti alkalmazásáról dönthetnek. Az EMA folyamatosan elemzi az adatokat annak érdekében, hogy mielőbb dönthessen a forgalomba hozatalról, miután a gyógyszer gyártója benyújtja majd az engedélykérelmet.

Az állásfoglalás a befejezett és folyamatban lévő vizsgálatok, valamint a gyógyszer minőségével kapcsolatos adatok alapján készült. A Lagevrio napi kétszer 800 mg-os adagban adva csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát, ha a kezelést a tünetek kezdetétől számított 5 napon belül kezdték el alkalmazni nem oltott, legalább egy alapbetegséggel rendelkező betegeknél. Körülbelül egy hónappal a kezelés megkezdése után a Lagevriot szedő betegek 7,3%-a (385-ből 28), míg a placebót szedő betegek 14,1%-a (377-ből 53) került kórházba vagy halt meg; a Lagevrio csoportban egyetlen beteg sem, míg a placebo csoportban nyolc beteg halt meg.

A kezelés alatt és a Lagevrio utolsó adagját követő 14 napon belül jelentett leggyakoribb mellékhatás a hasmenés, hányinger, szédülés és fejfájás volt, amelyek mindegyike enyhe vagy közepes mértékű volt.

A Lagevrio alkalmazása nem ajánlott terhesség alatt és olyan nőknél, akik teherbe eshetnek és nem alkalmaznak hatékony fogamzásgátlást. Azoknak a nőknek, akik teherbe eshetnek, a kezelés alatt és a Lagevrio utolsó adagját követő 4 napig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk. A szoptatást a kezelés alatt és a kezelést követő 4 napig meg kell szakítani.

Fotó: Merck

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!