fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Karnyújtásnyira a Lagevrio néven forgalomba kerülő Covid-gyógyszer

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

lagevrio

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) a Lagevrio nevű gyógyszer (hatóanyaga a molnupiravir) Covid-19 kezelésében való alkalmazását javasolja. A jelenleg az EU-ban nem engedélyezett (az Egyesült Királyságban azonban már forgalomban lévő) gyógyszer a Covid-19-ben szenvedő, oxigénterápiát nem igénylő felnőttek kezelésére alkalmazható, akiknél fennáll a súlyos COVID-19 kialakulásának fokozott kockázata. A Lagevriot a Covid-19 diagnózisának felállítását követően a lehető leghamarabb, a tünetek kezdetétől számított 5 napon belül kell alkalmazni. A kapszula formájában kapható gyógyszert naponta kétszer kell bevenni 5 napon keresztül.

A Lagevrio egy szájon át szedhető vírusellenes gyógyszer, amely csökkenti a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) szaporodási képességét a szervezetben. Ezt úgy éri el, hogy növeli a vírus örökítőanyagában (az úgynevezett RNS-ben) a mutációk számát, ezáltal rontja a SARS-CoV-2 szaporodási képességét. A Lagevriot a Merck Sharp & Dohme a Ridgeback Biotherapeutics-szal együttműködve fejlesztette ki.

Az EMA azért adta ki az említett állásfoglalást, hogy támogassa a nemzeti hatóságokat, amelyek a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzések és halálesetek EU-szerte növekvő arányának fényében a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezése előtti alkalmazásáról dönthetnek. Az EMA folyamatosan elemzi az adatokat annak érdekében, hogy mielőbb dönthessen a forgalomba hozatalról, miután a gyógyszer gyártója benyújtja majd az engedélykérelmet.

Az állásfoglalás a befejezett és folyamatban lévő vizsgálatok, valamint a gyógyszer minőségével kapcsolatos adatok alapján készült. A Lagevrio napi kétszer 800 mg-os adagban adva csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát, ha a kezelést a tünetek kezdetétől számított 5 napon belül kezdték el alkalmazni nem oltott, legalább egy alapbetegséggel rendelkező betegeknél. Körülbelül egy hónappal a kezelés megkezdése után a Lagevriot szedő betegek 7,3%-a (385-ből 28), míg a placebót szedő betegek 14,1%-a (377-ből 53) került kórházba vagy halt meg; a Lagevrio csoportban egyetlen beteg sem, míg a placebo csoportban nyolc beteg halt meg.

A kezelés alatt és a Lagevrio utolsó adagját követő 14 napon belül jelentett leggyakoribb mellékhatás a hasmenés, hányinger, szédülés és fejfájás volt, amelyek mindegyike enyhe vagy közepes mértékű volt.

A Lagevrio alkalmazása nem ajánlott terhesség alatt és olyan nőknél, akik teherbe eshetnek és nem alkalmaznak hatékony fogamzásgátlást. Azoknak a nőknek, akik teherbe eshetnek, a kezelés alatt és a Lagevrio utolsó adagját követő 4 napig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk. A szoptatást a kezelés alatt és a kezelést követő 4 napig meg kell szakítani.

Fotó: Merck

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.