fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Étrend-kiegészítők és a Covid-19: mi a hivatalos amerikai ajánlás?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A National Institutes of Health épülete

A koronavírus-járvány kitörése óta hetente újabb és újabb javaslatok látnak napvilágot a kockázatcsökkentéssel kapcsolatban. Kézenfekvőnek tűnik az immunrendszer megerősítése, és erre elméletileg lehetőség is nyílik olyan vitaminok, nyomelemek alkalmazásával, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet normál védekező képességéhez.

Az egyik “jelölt” a cink, amely nemcsak az immunrendszer működését támogatja, hanem különböző légúti kórokozók ellen is hat. Sokan szednek C- vagy D-vitamint annak reményében, hogy az immunrendszer működésének javításával csökkentik a megbetegedés esélyét vagy gyorsítják a gyógyulást. Se szeri, se száma a jó tanácsokat tartalmazó cikkeknek, a vitamin- és nyomelempótlás valódi előnyeit igazoló vizsgálatok száma viszont csekély.

Mindez tükröződik abban az ajánlásban, amelyet az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) tett közzé. Az ajánlás szerint a C-vitamin, a D-vitamin és a cink esetén nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a Covid-19 kezelésében ezek alkalmazását javasolják vagy szükségtelennek/veszélyesnek tartsák. A cink esetén kifejezetten nem javasolják az ajánlott napi beviteli értéknél (10 mg) nagyobb dózisok fogyasztását.

A megelőzés céljával való alkalmazásról nem szól az ajánlás. Tény, hogy az említett vitaminok és a cink hiánya az immunrendszer elégtelen működéséhez vezet, de ha nincs hiányállapot, a pótlás, különösen nagy dózisok pótlása semmilyen bizonyított előnnyel nem jár. Az immunrendszer ugyanis megfelelő vitamin- és nyomelemellátottság esetén optimálisan működik, és ez az optimális működés nem fokozható azzal, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiségeket fogyasztunk. A tartós alkalmazás esetén is biztonságos dózis (ez az ún. tolerálható felső beviteli szint) túllépése pedig semmiképpen nem ajánlott. Ez az érték a C-vitamin esetén 2000 mg, a D-vitaminnál 4000 NE, a cink esetén pedig 25 mg.

A fentiek a tudomány jelenlegi állása szerinti ajánlások. Ha születnek olyan vizsgálati eredmények, amelyek ettől eltérő dózisok ajánlását teszik indokolttá, az ajánlások is változni fognak.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.