fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Tesztoszteroncsökkentő fodormenta – egy ígéretes növény PCOS kezelésére?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Yenisarbademli török városban több férfi fordult libidócsökkenés miatt orvoshoz. Az orvosok azt feltételezték, hogy panaszuk összefügghet azzal, hogy az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben, naponta négy csészével fogyasztottak borsosmentából (Mentha piperita) és fodormentából (M. spicata) készült teát. Török kutatók megvizsgálták, hogy a két növény nagy dózisban hogyan hat patkányok hormonszintjeire, és azt találták, hogy a fodormenta a borsosmentánál nagyobb mértékben, jelentősen csökkentette a vérplazma tesztoszteronkoncentrációját és gátolta a spermiumképződést. A meglepő eredményt követően a fodormenta hatásait humán vizsgálatba tanulmányozták.

A vizsgálatba 21 olyan nőt vontak be, akik magas tesztoszteronszint miatt kialakult kórképekben szenvedtek (túlzott szőrnövekedés, policisztás ovárium szindróma). A résztvevők 5 napon át naponta kétszer egy csésze, 5 gramm drogból készült fodormentateát ittak. A vizsgálat végére a tesztoszteron szintje jelentősen csökkent. A jelenség oka nem ismert.

Egy következő vizsgálatban hosszabb időn, 30 napon át vizsgálták a fodormentatea hatását. Ebben a vizsgálatban a részt vevő, fokozott szőrnövekedésben szenvedő nők fele fodormentateát, másik csoportjuk fodormentát nem tartalmazó teát kapott. A vizsgálat végére a fodormentateát fogyasztók tesztoszteronszintje a vizsgálat kezdetéhez és a másik csoporthoz viszonyítva is jelentősen csökkent. A fodormentát fogyasztó csoport tagjai úgy értékelték a szőrnövekedés mértéke is csökkent, bár ez objektíven nem volt igazolható.

Ezek az eredményei felhívják a figyelmet arra, hogy a szokásos dózist meghaladó vagy tartós fodormenta-fogyasztás befolyással lehet a hormonrendszerre. A tesztoszteronszintet csökkentő vegyületek és a csökkentés módja nem ismert. A jelenség további kutatásra érdemes, különösen olyan kórképekben, amelyekre magas tesztoszteronszint jellemző (pl. policisztás ovárium szindróma, PCOS). Az is tisztázandó, hogy a nagy mennyiségű fodormentatea fogyasztása nem okoz-e hosszú távon kockázatot.

 

Felhasznált irodalom:

Akdogan M. és mtsai: Effect of Spearmint (Mentha spicata) Teas on Androgen Levels in Women with Hirsutism.

Grant P.: Spearmint herbal tea has significant anti-androgen effects in polycystic ovarian syndrome. A randomized controlled trial.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.