fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

Influenza helyett Covid-gyógyszer: engedélyt kapott a molnupiravir

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

molnupiravir

A világon elsőként az Egyesült Királyságban engedélyezték gyógyszerként a molnupiravirt, a Merck és a Ridgeback Biotherapeutics vírusellenes gyógyszerét.

A Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), a brit gyógyszerengedélyezési hatóság feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a gyógyszernek. Az MHRA azt ajánlja, hogy a gyógyszert olyan enyhe és közepesen súlyos Covid-19-es betegeknél alkalmazzák, akiknek legalább egy olyan kockázati tényezője van, amely súlyos megbetegedésre hajlamosítja őket. A gyógyszer alkalmazását a pozitív Covid-19 tesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kell megkezdeni.

A molnupiravirt eredetileg influenza kezelésére fejlesztették, de hatásmechanizmusa alkalmassá teszi a Covid-19 kezelésére. A vegyületből a szervezetben egy olyan anyag képződik, amely szerkezetileg hasonló a citidin nevű nukleozidhoz, és annak helyére beépülve a vírus örökítőanyagába, megzavarja annak szaporodását. A sikeres kezeléshez szükséges, hogy a beteg a Covid-19 diagnózisa után mielőbb megkapja a terápiát.

A MOVe-OUT klinikai vizsgálat időközi elemzése során a kockázatnak kitett, kórházi kezelésre nem szoruló, enyhe vagy közepes tünetekkel járó Covid-19-ben szenvedő felnőtt betegek körében a molnupiravir szignifikánsan, mintegy 50%-kal csökkentette a kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát. A molnupiravirt kapott betegek 7,3%-a került kórházba vagy halt meg a vizsgálat kezdetét követő 29. napig, szemben a placebóval kezelt betegek 14,1%-ával. A 29. napig a molnupiravirt kapó betegeknél nem jelentettek halálesetet, szemben a placebót kapó 377 beteg 8 halálesetével.

Az Egyesült Királyság mintegy 480 000 adagot vásárolt a gyógyszerből. A Merck előrejelzései szerint 2021 végéig 10 millió adagot tud előállítani a gyógyszerből. A gyógyszer engedélyezési folyamatához kapcsolódó hatósági értékelés az Európai Unióban is megkezdődött, az Európai Gyógyszerügynökség 2021 októberében kezdte meg a vizsgálati adatok áttekintését.

Fotó: Copyright © 2009-2021 Merck Sharp & Dohme Corp., a subsidiary of Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., U.S.A. All rights reserved.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.