fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

Tüdővitamin: ellentmondásos hírek, és ami mögöttük van

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

tüdővitamin

A Covid-világjárvány idején kiemelt figyelmet kapnak azok a hírek, amelyek a betegség kezelésével, megelőzésével kapcsolatosak. Sokan tartanak a védőoltásoktól és a gyógyszerektől (bár talán helyesebb lenne ezt fóbiának nevezni), így a természetes megoldásokra (vitamin, gyógynövény) fokozott az igény. Ilyen szempontból érdekes egy népszerű hírportál írása, amely szerint 

„egyre több súlyos állapotú koronavírusos beteget kezelnek a kiskunhalasi járványkórházban, ahol az Air7 jóvoltából magyar fejlesztésű tüdővitaminnal kezelik a fertőzötteket. Az orvosok a terápia kiegészítéseként alkalmazzák a készítmény, amit úgy alkottak meg, hogy kifejezetten az emberi tüdőt erősítse és védje.” 

Miről is van szó? Az említett termék (air7) egy étrend-kiegészítő, amely B6-, C-, D- és E- vitamint Q10-koenzimet, rutint, Boswellia serrata és Cordyceps sinensis kivonatát tartalmazza. Ezt a készítményt piacra kerülése óta a tüdő vitaminjaként említik a reklámokban és a termék csomagolásán. 

Tényleg a tüdő vitaminja-e az air7? Annyiban mindenképpen, hogy a benne található vitaminok minden sejtünk, így a tüdőnk sejtjei számára is létfontosságúak – viszont a szakirodalom szerint egyiknek sincs olyan specifikus, célzott hatása, amely kifejezetten a tüdő működését támogatná. Mivel a termék étrend-kiegészítő, a benne található vitaminokról megfogalmazható állítások köre szabályozott. Létezik egy lista, amin megtalálható, hogy az egyes összetevőkkel kapcsolatban milyen hatásokat talált bizonyítottnak az EU – és ezen a listán egyik vitamin sem szerepel tüdővitaminként.  

Ettől persze a készítmény lehetne kivételesen hasznos a tüdő számára, ennek alátámasztására azonban nincsenek a szakirodalomban elérhető adatok. Egyetlen humán vizsgálat sem érhető el a tudományos adatbázisokban, amely alátámasztaná, hogy ez az összetétel vitamin (azaz a normál, egészséges működéshez elengedhetetlen) lenne a tüdő számára. A gyulladáscsökkentő tömjén (Boswellia serrata), az immunrendszerre ható hernyógomba (Cordyceps sinensis), az ereket védő flavonoid (rutin) egyaránt fontos részei lehetnek az étrendnek, viszont tüdőre kifejtett hatásukat nem tanulmányozták embereken. 

Lehet, hogy véletlen, de ez a termék a Covid-járvány kitörése után jelent meg piacon, egy olyan időszakban, amikor sokan bármit megtettek volna a tüdejük védelmében. De valószínűbb, hogy az időzítés szándékos, hiszen egy cikk szerint „megalkotását a pandémia tette szükségessé”. Bár úgy tűnik, tudományos cikkek nem igazolják a tüdővédő hatást, a nem tudományos sajtóban megjelenő hírek a Covid-dal hozzák összefüggésbe a terméket. Korábbi sajtóbeszámolók szerint a forgalmazó cég a Kiskunhalasi Járványkórház, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ számára is juttatott a termékből.  

A mostani hír szerint a kiskunhalasi járványkórházban ezzel a termékkel kezelik a betegeket. Ez két okból meglepő: egyrészt az air7 nem része a hivatalos terápiás irányelvnek (ahhoz, hogy oda bekerüljön, hatásosságát igazolni kell). Másrészt viszont azért meglepő a fenti állítás, mert a kiskunhalasi járványkórház a hír megjelenésének napján (2021. november 17.) már jó ideje zárva volt2021. május 31-én bezárt, és még nem nyitották meg újra. 2021. november 19-i nyilatkozatában a miniszterelnök azt mondta, „akkor nyitjuk ki, ha valami nagyobb baj történik, vagy ha valamelyik kórházban feltorlódnak a betegek az ország bármely pontján”. A kórházból származó értesüléseink szerint egyébként a vitamint sem most, sem korábban nem alkalmazták Covid-os betegek kezelésére.

Az étrend-kiegészítők egyébként az élelmiszerek közé tartoznak, s betegségek kezelésére nem alkalmazhatóak, hiszen gyógyhatásuk nem igazolt. Arra valók, amire a nevük is utal: az étrend kiegészítésére. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kommunikációt a Gazdasági Versenyhivatal rendszeresen és kiemelten vizsgálja. Megtévesztő tájékoztatás esetén a bírság akár több tízmillió forint is lehet. Nagyon gyakori, hogy a bírságot azért szabják ki, mert étrend-kiegészítőnek gyógyhatást tulajdonítanak, vagy erre utalnak.  

A Covid alatti vitaminpótlás jelentőségét egyébként nemzetközileg intenzíven kutatják. Ami biztos: a vitaminhiányos szervezet előbb-utóbb elkezd rendellenesen működni, és fogékonnyá válhat különféle betegségekkel szemben (nemcsak a Covid-ra). Éppen ezért fontos kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozni, hiszen így a legtöbb vitamin megfelelő dózisban bevihető. Egyetlen kivétel van, mégpedig a D-vitamin, mert azt az egészséges étrend sem tartalmazza megfelelő mennyiségben. Ráadásul több vizsgálat utal arra, hogy a D-vitaminhiány fokozza a háromszorosára emeli a megfertőződés kockázatát és ötszörösére a súlyos megbetegedés kialakulását koronavírus-fertőzés esetén. Arra viszont nincs bizonyíték, hogy megfelelő vitaminszint esetén a pluszban elfogyasztott vitaminnal gyorsítható lenne a gyógyulás. A hazai orvosi ajánlás egyébként napi 1500-2000 NE D-vitamint javasol a vitaminhiány megelőzésére. Erre a célra multivitamin is javasolható, de érdemes ellenőrizni a dózist: a túl sok ugyanúgy nem jó, mint a túl kevés. 

A Covid gyógyításával kapcsolatos hírekkel kapcsolatban érdemes figyelembe venni azt, hogy ez egy olyan betegség, amelynek gyógyítása a legmodernebb gyógyszerekkel is komoly kihívás. Az egészséges étrenddel, vagy annak kiegészítésével tehetünk (pl. a vitaminhiányból adódó) kockázat csökkentéséért, de a rizikó mérséklése nem keverendő össze a gyógyhatással. 

Címlap: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője átveszi a 900 doboz air7 adományozásáról szóló oklevelet Miklósa Erika operaénekestől (forrás: Krónika Videomagazin)

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.