fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Hamarosan jön az egyadagos koronavírus-védőoltás

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Janssen védőoltás

Az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleménye alapján az Európai Bizottság engedélyezte a Janssen gyógyszercég által kifejlesztett koronavírus-vakcinát. A Janssen Belgiumi székhelyű vállalat, tulajdonosa a Johnson & Johnson, ezért a védőoltást Johnson & Johnson vakcinaként is említik.

Ez a védőoltás ún. vektorvakcina, amelyben egy ártalmatlan, szaporodni nem képes adenovírus viszi be a sejtjeinkbe a Covid-19 megbetegedés kórokozója, a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének az örökítőanyagát. Ezt követően a szervezet sejtjei előállítják a tüskefehérjét, amire az immunrendszer ellenanyag-termeléssel és a T-fehérvérsejtek aktiválásával reagál. Ha valódi koronavírus-fertőzés éri a szervezet, az immunrendszer már felkészülten reagál, legyőzi a a megbetegedést okozó vírust.

A Janssen vakcinája nagyon hasonlít a Sputnik V védőoltásához, egy jelentős különbség azonban van: elegendő egyetlen oltás is a védettség kialakulásához. A hatásosságot igazoló klinikai vizsgálatokat az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Latin-Amerikában végezték felnőtteken. A kutatásokban több mint 44 000 ember vett részt, akiknek egy része egyszeri oltást kapott, mások pedig placebót (hatóanyag nélküli oltást). 2 hét múlva jelentősen csökkent a tünetekkel járó Covid-19 esetek aránya azoknál, akik valódi vakcinát kaptak (19 630 oltottból 116 eset) azokhoz képest, akik placebót (19 691 oltottból 348-an betegedtek meg).  Ez azt jelenti, hogy a vakcina 67% -os hatékonyságú.

A vakcina (amelynek betegtájékoztatója megtalálható a Janssen weboldalán) mellékhatásai általában enyhék vagy mérsékeltek voltak a vizsgálatok során, és az oltást követően néhány napon belül megszűntek. A leggyakoribb mellékhatás az injekció beadásának helyén kialakuló fájdalom, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom és émelygés. A védőoltás hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatos vizsgálatok folytatódnak.

Kép forrása: Johnson & Johnson

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.