fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 8., szerda

A gyomorsavcsökkentés előnyei és árnyoldalai

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

savcsökkentés

A gyomorsósavra szükség van a táplálék megemésztéséhez és a gyomor-bélrendszer védelméhez. Normális körülmények között a gyomorban termelődő sósav és az emésztésben résztvevő enzim (pepszin) egyensúlyban van a gyomornyálkahártyát védő anyagokkal és faktorokkal. A savképződés tehát természetes és szükséges folyamat, a túlzott savképződésnek azonban káros hatásai lehetnek. A felesleges sav károsítja a gyomornyálkahártyát és számos kellemetlen tünetet okoz.

A gyomorsavtúltengés több betegség velejárója is lehet. Reflux esetén a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem megfelelő működése miatt a gyomortartalom egy kis része visszaáramlik a nyelőcsőbe. A nyelőcsőbe visszajutó gyomorsósav a mellkastáján égő érzést okoz, és ha a savtartalom eljut a szájüregbe, akkor savas felböfögésről beszélünk. A gyomorsavtúltengés a gyomorban is okozhat panaszokat, ez akkor fordulhat elő, ha a gyomorban lévő védőfaktorok (pl. nyák-, bikarbonát-, prosztaglandintermelés) nem képesek ellensúlyozni a fokozott savképződést. A fokozott savképződés nyelőcső- és a gyomornyálkahártya-gyulladáshoz is vezethet.

Mielőtt gyógyszert vennénk be…

Egy visszatérő refluxos panaszokkal küzdő beteg könnyen felismeri a problémát és a házi patikában készleten tartott készítmény alkalmazásával gyorsan enyhítheti tüneteit. Fontos azonban tudni, hogy a reflux és a túlzott gyomorsavképződés tünetei más, akár súlyosabb betegségre is utalhatnak, ezért a – akár a vény nélkül kapható – gyógyszerek alkalmazása előtt érdemes orvoshoz fordulni. Különösképp indokolt az orvosi diagnózis felállítása, ha hirtelen jelentkeznek a tünetek, nagyon erős fájdalom alakul ki, illetve ha véres vagy fekete színű székletet, hányást, véres hányást, vagy súlyvesztét tapasztalunk. A kezeletlenül maradt gyomorsavtúltengés a nyelőcső szűkületéhez, a nyelőcső és a gyomor daganatos elváltozásához is vezethet.

Milyen lehetőségek vannak a savtúltengés kezelésére?

A túlzott savképződés kezelését többféleképp is megközelíthetjük. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek egy csoportja a gyomorsósavképződés mérséklésével hat. A leggyakrabban alkalmazott szerek közé tartoznak a protonpumpagátlók és a hisztaminreceptorgátlók. A protonpumpagátlók a sósavképződés utolsó lépését gátolják, alkalmazásuk naponta egyszer javasolt. A hisztaminreceptorgátlók csökkentik az alap- és az étkezéshez kötődő, valamint az éjszakai savelválasztást is. A savlekötők, úgynevezett antacidumok a képződött sósav semlegesítésével hatnak. A savlekötők bázikus magnézium-, alumínium- vagy kalciumvegyületek, amelyek reagálnak a sósavval és közömbösítik azt. Alkalmazásuk leginkább az étkezések után javasolt, mivel a már keletkezett sósavat közömbösítik. A tüneteket enyhíthetjük úgy is, hogy a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának védekező mechanizmusát erősítjük. Erre a célra alkalmazhatunk bevonószereket (pl. szukralfát, bizmutsók), amelyek gélszerű réteget képeznek a gyomornyálkahártyán, így védve azt a sav okozta károsodástól. Ezeket a szereket étkezések előtt és lefekvés előtt érdemes alkalmazni. A gyomornyálkahártya védelmére nyálkatartalmú, bevonó hatású növényeket is használhatunk. Ilyen növény például az orvosi ziliz, az erdei mályva, a kamilla és a házi len. A kamilla különösen előnyösen alkalmazható a gyomorvédelmére, mivel bevonó hatása mellett gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásokkal is rendelkezik.

A savcsökkentők túlzott használata

A savcsökkentőkészítmények az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoport. Használatuk veszélytelennek tűnhet, túlzott alkalmazásuk azonban nem várt következményekkel járhat. Mivel a gyomorban lévő fehérjebontó enzim működéséhez savas környezetre van szükség, ezért a savmennyiség túlzott lecsökkentésével az enzim sem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Ennek több következménye is lehet, melyek közül az egyik, sokak számára talán meglepő összefüggést magyar kutatók részvételével tárták fel. A 152 felnőtt bevonásával vizsgálat során azt találták, hogy három hónapig tartó savcsökkentő kezelés után a bevont személyek körében fokozódott az ételallergia kockázata. Erre abból tudtak következtetni, hogy a savcsökkentő fogyasztásának hatására jelentősen nőtt az életallergének elleni antitestek előfordulása. A fenti eredményt erősíti meg egy amerikai gyermekek bevonásával végzett vizsgálat is. Azon gyermekek körében ugyanis, akik savcsökkentőt szedtek nagyobb eséllyel alakult ki ételallergia, mint azoknál, akik nem használtak ilyen gyógyszereket.

A protonpumpagátlók túlzott használatának veszélyeiről már írtunk korábban.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Összefoglalásként elmondható, hogy a gyomorsavtúltengés kezelendő, mivel a megfelelő terápia elmaradása súlyos következményekkel járhat, a kezelést mindenképp az orvos utasítása szerint, a lehető legrövidebb idegi tartó gyógyszeralkalmazás mellett érdemes végezni.

kép forrása: Medical News Today

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.