fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 26., péntek

Az üdítők és energiaitalok nem csak az elhízás kockázatát fokozzák

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

üdítő

A cukros üdítők és energiaitalok túlfogyasztása világszerte megfigyelhető jelenség. Az utóbbi 20 évben évről-évre nőtt ezen italok forgalma, a legnagyobb fogyasztók a 20 és 34 év közötti fiatal felnőttek, de minden korosztályban egyre több cukros üdítő fogy. Az már régóta ismert tény, hogy a finomított cukrok fogyasztása már kisgyermekkorban is fokozza az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Újabb kutatások alapján azonban nemcsak a fenti problémák megjelenésével kell azonban számolni, ha túlzásba visszük a finomított cukor és cukros üdítők fogyasztását.

Különösen kerülendő a cukros üdítőitalok fogyasztása gyermekkorban. A gyermekek nem feltétlenül maguktól választják ezeket, ezért többnyire a szülők és a gyermekeket körülvevő felnőttek felelőssége, hogy a gondjukra bízott kicsik üdítőital-függővé válnak-e. Régóta ismert tény, hogy a finomított cukorfogyasztás rontja a fogakat, fokozza a gyermekkori elhízás kockázatát és számos krónikus betegség megjelenésére hajlamosít. Egy újabb kutatás azonban fényt derített arra, hogy a cukros üdítőitalok korai életkorokban történő fogyasztása később kognitív problémákhoz vezethet.

A cukros üdítők gyermekkori fogyasztása riasztó mértékben nőtt az utóbbi években. Sok gyermek számára az üdítőitalok jelentik az elsődleges szénhidrátforrást. Egy nemrég megjelent kutatás során azonban érdemes lenne jelentősen csökkenteni a cukros üdítőitalok és más finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A vizsgálat során a cukros üdítőitalok hatásait fiatal patkányokon tanulmányozták és azt találták, hogy a cukor jelentős hatással volt a gyomor-bélrendszerben élő baktériumokra. A túlzott cukorfogyasztás és a megváltozott bélflóra pedig kedvezőtlenül befolyásolta az agy kognitív funkciókért felelős területének, a hippokampusznak a működését. A cukor hatására elszaporodó bélbaktériumok korábban cukros vízzel nem itatott állatokban is hasonló, a hippokampusz és az agy memóriáért felelős kérgi részének működésének zavarához vezettek. Természetesen az állatkísérletek eredményei általánosítható az emberekre, de mégis aggasztó a felfedezés, amely szerint a korai cukorfogyasztásnak később is jelentős káros hatásai lehetnek.

Egy, az Egyesült Államokban végzett kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a cukros üdítők felpörgött piaca jelentősen hozzájárul a vastagbéldaganatok egyre növekvő előfordulásához is. Egy, több mint 100 000 résztvevő bevonásával végzett nagyszabású vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a 13 és 18 éves kor között és fiatal felnőttkorban fogyasztott üdítők nem csekély mértékben fokozzák a vastagbéldaganat 50 éves kor előtt történő kialakulását. Az eredmények szerint már akár napi 1 pohár (2-2,5 dl) cukros ital elfogyasztása is jelentősen is fokozhatja a daganat fiatalkorban (50 év alatt) történő megjelenését.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek