fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Az üdítők és energiaitalok nem csak az elhízás kockázatát fokozzák

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

üdítő

A cukros üdítők és energiaitalok túlfogyasztása világszerte megfigyelhető jelenség. Az utóbbi 20 évben évről-évre nőtt ezen italok forgalma, a legnagyobb fogyasztók a 20 és 34 év közötti fiatal felnőttek, de minden korosztályban egyre több cukros üdítő fogy. Az már régóta ismert tény, hogy a finomított cukrok fogyasztása már kisgyermekkorban is fokozza az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Újabb kutatások alapján azonban nemcsak a fenti problémák megjelenésével kell azonban számolni, ha túlzásba visszük a finomított cukor és cukros üdítők fogyasztását.

Különösen kerülendő a cukros üdítőitalok fogyasztása gyermekkorban. A gyermekek nem feltétlenül maguktól választják ezeket, ezért többnyire a szülők és a gyermekeket körülvevő felnőttek felelőssége, hogy a gondjukra bízott kicsik üdítőital-függővé válnak-e. Régóta ismert tény, hogy a finomított cukorfogyasztás rontja a fogakat, fokozza a gyermekkori elhízás kockázatát és számos krónikus betegség megjelenésére hajlamosít. Egy újabb kutatás azonban fényt derített arra, hogy a cukros üdítőitalok korai életkorokban történő fogyasztása később kognitív problémákhoz vezethet.

A cukros üdítők gyermekkori fogyasztása riasztó mértékben nőtt az utóbbi években. Sok gyermek számára az üdítőitalok jelentik az elsődleges szénhidrátforrást. Egy nemrég megjelent kutatás során azonban érdemes lenne jelentősen csökkenteni a cukros üdítőitalok és más finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A vizsgálat során a cukros üdítőitalok hatásait fiatal patkányokon tanulmányozták és azt találták, hogy a cukor jelentős hatással volt a gyomor-bélrendszerben élő baktériumokra. A túlzott cukorfogyasztás és a megváltozott bélflóra pedig kedvezőtlenül befolyásolta az agy kognitív funkciókért felelős területének, a hippokampusznak a működését. A cukor hatására elszaporodó bélbaktériumok korábban cukros vízzel nem itatott állatokban is hasonló, a hippokampusz és az agy memóriáért felelős kérgi részének működésének zavarához vezettek. Természetesen az állatkísérletek eredményei általánosítható az emberekre, de mégis aggasztó a felfedezés, amely szerint a korai cukorfogyasztásnak később is jelentős káros hatásai lehetnek.

Egy, az Egyesült Államokban végzett kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a cukros üdítők felpörgött piaca jelentősen hozzájárul a vastagbéldaganatok egyre növekvő előfordulásához is. Egy, több mint 100 000 résztvevő bevonásával végzett nagyszabású vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a 13 és 18 éves kor között és fiatal felnőttkorban fogyasztott üdítők nem csekély mértékben fokozzák a vastagbéldaganat 50 éves kor előtt történő kialakulását. Az eredmények szerint már akár napi 1 pohár (2-2,5 dl) cukros ital elfogyasztása is jelentősen is fokozhatja a daganat fiatalkorban (50 év alatt) történő megjelenését.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.