fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. június 23., szerda

Ne edd magad gyulladtra!

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Az egészséges étrendről még azoknak is van némi fogalma, akik komolyabban sosem fontolgatták, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák ilyen irányú ismereteiket. Kisebb adagok, kevesebb cukor, hús, zsír, több zöldség, gyümölcs, hal, növényi olaj, rost: az erősen leegyszerűsített ajánlás elméletben nagyon egyszerűnek tűnik. A valóság, azaz a jól megszokott ízek és adagok lecserélése valami újra, nos, ez már nehezebb.

Pedig indok lenne: számos vizsgálat igazolja, hogy az egészséges étrend csökkenti az elhízás, az érelmeszesedés, a cukorbetegség és különböző daganatos megbetegedések kockázatát. Ezek a betegségek azonban nem közvetlenül egy nagy evés után alakulnak, ki, hanem szép lassan, így látszólag büntetlenül lehet „bűnözni”, a feketeleves csak később jön, igaz, akkor sokszor egyszerre több adag is.

De mi történik pontosan, amikor egészségtelenül étkezünk? Valóban csak arról van szó, hogy ha sok zsírt eszünk, akkor az lerakódik az érfalakon, a fölösleges cukor pedig elhízást és cukorbetegséget okoz? Ennél valamivel bonyolultabb folyamatok zajlanak, és ez megmagyaráz néhány olyan összefüggést, amelyek elsőre talán nem nyilvánvalóak.

Ezeket a „rejtett összefüggéseket” vizsgálta egy nemrég közölt kutatás, amelyben 210 000 résztvevővel kapcsolatban 32 éven át az USÁ-ban végzett megfigyeléseket összegeztek. A fő kérdés az volt: hogyan befolyásolja a résztvevők egészségi állapotát az, hogy az étrendjük milyen arányban tartalmaz gyulladáskeltő anyagokat?

A bizonyítottan gyulladáskeltő élelmiszerek közé tartozik a cukor, a feldolgozott hústermékek és a finomított gabonatermékek. Persze ezek az alapanyagok sem „mérgezőek”, mindössze arról van szó, hogy ha túl nagy arányban vannak jelen az étrendben, a szervezetben olyan, tünetekkel nem járó gyulladást alakíthatnak ki, amelynek hosszú távú következményei krónikus betegségként jelentkeznek. Az érelmeszesedésben döntő jelentősége van ennek a gyulladásnak, és a daganatkockázat fokozódása is részben ezzel magyarázható. Sőt, egyre több jel utal arra, hogy az egészségtelen étrend nem csak a kalóriatartalom miatt hizlal, hanem a hízás hátterében is vannak gyulladásos folyamatok.

Azt már korábban kimutatták, hogy a növényi eredetű összetevők az étrendben általában nem okoznak gyulladást, bizonyos összetevőknek (pl. olívaolaj) pedig kifejezett gyulladáscsökkentő hatása van. A most közölt vizsgálat jelentősége, hogy nagyon sok ember megfigyelése alapján mutat rá arra, hogy a gyulladáskeltő táplálkozás jelentősen fokozza a szív-érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. Mindez életkortól és nemtől függetlenül kimutatható. A vizsgált populáció azon 20%-ában, akik a legnagyobb arányban fogyasztottak gyulladáskeltő ételeket, a szív-érrendszeri betegségek kockázata 38%-kal, ezen belül pedig a stroke rizikója 28%-kal, a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázata pedig 46%-kal nagyobb volt azokhoz képest, akik kevés ilyen élelmiszert fogyasztottak (alsó 20%).

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.