fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 19., szerda

Miért ne vegyünk fogyasztószert a gyógyszertárban?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A gyógyszertári minőség sokaknak ma is a jó minőséget jelenti. De a világ változik, és vannak, akik szerint a gyógyszertár nem a minőségi, hanem a hatástalan termékek lelőhelye, legalábbis a fogyasztószerek esetén:

A fent idézett szöveg szerzője szerint a patikában kapható fogyasztószerek alacsony hatóanyag-tartalmúak, hatástalanok. „Érthető”: ezeket olyan gyártók készítik, akiknek csak egy kis extra bevétel kell. Bezzeg azok, akiknek a termékeit nem a patikában terjesztik! Ők az igazi keresztes lovagok! Az ő termékeik kivétel nélkül hatásosak, ráadásul anyagi haszon nélkül, ingyen cserélnek gazdát. Vagy mégsem?

Nos, a helyzet némileg bonyolultabb. A testsúlycsökkentő hatás elérése céljával alkalmazott készítmények (kevés kivétellel) nem gyógyszerként vannak forgalomban. A különböző (gyógy)növényeket, azok hatóanyagait tartalmazó termékek közül pedig egyet sem engedélyeztek gyógyszerként hazánkban. A termékek zöme (néhány rosttartalmú szertől eltekintve, amelyek orvostechnikai eszközök) étrend-kiegészítőként vagy illegális szerként van forgalomban.

A választóvonal nem a gyógyszertárban és az azon kívül kapható szerek, hanem a legális és illegális készítmények között van. Ha valami illegálisan kerül forgalomba, az akár lehet kiváló minőségű is, de ha probléma adódik a biztonságosságával, nehéz, szinte lehetetlen lesz felelősségre vonni a forgalmazót. A tapasztalat pedig azt mondatja: az illegálisan forgalmazott szerek között gyakrabban fordulnak elő rossz minőségű, veszélyes, hamisított termékek. Úgy tűnik, lehet valami összefüggés a termékminőség és a törvények betartása vagy elkerülése között…

A gyógyszerészek érdekvédelmi szervezete, a Magyar Gyógyszerészi Kamara egyik törekvése, hogy a gyógyszertárakban csak olyan termékek kerüljenek forgalomba, amelyek gyógyszer-nagykereskedésekből származnak. Mivel a nagykereskedők csak olyan termékeket vesznek fel a palettájukra, amelyek legálisan vannak forgalomban, ily módon az illegális készítmények patikai jelenléte kiküszöbölhető. A gyógyszertárak a gyártóktól közvetlenül is beszerezhetnek készítményeket, ilyen esetben a gyógyszerészek szakmai megfontoláson alapuló döntése a garancia arra, hogy az adott termék szakmai és jogi szempontból kifogástalan.

Természetesen gyógyszertárakon kívül is beszerezhetőek biztonságos és jó minőségű étrend-kiegészítők. Sőt, a termékek jelentős része patikákban és egyéb csatornákon keresztül is beszerezhető. A különbség mindössze annyi, hogy a gyógyszertári forgalmazás esetén garantált a szakmai kontroll, ami csökkenti annak kockázatát, hogy rossz minőségű termékhez jussunk.

A gyógyszerekkel ellentétben ugyanis a kockázat nem minimalizálható 0%-ra. A gyógyszerek gyártását, minőségét hatóságok ellenőrzik, az étrend-kiegészítőknél az ezzel kapcsolatos jogi garanciák enyhébbek. A minőségi problémák gyakoribbak, de figyelemre méltó, hogy ezek fokozott gyakorisággal fordulnak elő olyan termékeknél, amelyek csak étrend-kiegészítőnek tűnnek, mivel valójában forgalmazásra be nem jelentett, illegális termékek. Talán nem véletlen, hogy ha egy termék forgalmazójának vaj van a fején, nem kívánkozik a napra…

Ennek fényében elgondolkodtató, hogy a „gyógyszertári fogyasztószerek” ellen felszólaló honlap által ajánlott 10 termék egyike sem található meg a forgalmazásra bejelentett étrend-kiegészítőket tartalmazó hazai listán. Ettől ezek még lehetnek jó minőségű, sőt, más országokban legális szerek is, de mint említettük, az egyenes utak kerülése akár szándékos is lehet.

Az azonban bizonyos: az egyes termékek kapcsán a honlapon említett fogyási ráták (5 hét alatt 9 kiló) szintén fokozhatják a gyanakvást, ugyanis ilyen tempójú fogyás biztonságosnak tekintett növényi alapanyagokkal jelen tudásunk szerint nem érhető el. Sőt, ez az egészséges fogyás ajánlott mértékét (legfeljebb 0,5-1 kg hetente) is jócskán meghaladja… Ilyen gyors fogyásnál fokozott a mellékhatások kockázata, és előfordulhat, hogy a hatás „titka” a termékhez illegálisan hozzáadott gyógyszerhatóanyag. Nincsen rózsa tövis nélkül – de ha jobban megnézzük, a rózsa néha már messziről is inkább kaktusznak tűnik…

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!