fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Miért ne vegyünk fogyasztószert a gyógyszertárban?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A gyógyszertári minőség sokaknak ma is a jó minőséget jelenti. De a világ változik, és vannak, akik szerint a gyógyszertár nem a minőségi, hanem a hatástalan termékek lelőhelye, legalábbis a fogyasztószerek esetén:

A fent idézett szöveg szerzője szerint a patikában kapható fogyasztószerek alacsony hatóanyag-tartalmúak, hatástalanok. “Érthető”: ezeket olyan gyártók készítik, akiknek csak egy kis extra bevétel kell. Bezzeg azok, akiknek a termékeit nem a patikában terjesztik! Ők az igazi keresztes lovagok! Az ő termékeik kivétel nélkül hatásosak, ráadásul anyagi haszon nélkül, ingyen cserélnek gazdát. Vagy mégsem?

Nos, a helyzet némileg bonyolultabb. A testsúlycsökkentő hatás elérése céljával alkalmazott készítmények (kevés kivétellel) nem gyógyszerként vannak forgalomban. A különböző (gyógy)növényeket, azok hatóanyagait tartalmazó termékek közül pedig egyet sem engedélyeztek gyógyszerként hazánkban. A termékek zöme (néhány rosttartalmú szertől eltekintve, amelyek orvostechnikai eszközök) étrend-kiegészítőként vagy illegális szerként van forgalomban.

A választóvonal nem a gyógyszertárban és az azon kívül kapható szerek, hanem a legális és illegális készítmények között van. Ha valami illegálisan kerül forgalomba, az akár lehet kiváló minőségű is, de ha probléma adódik a biztonságosságával, nehéz, szinte lehetetlen lesz felelősségre vonni a forgalmazót. A tapasztalat pedig azt mondatja: az illegálisan forgalmazott szerek között gyakrabban fordulnak elő rossz minőségű, veszélyes, hamisított termékek. Úgy tűnik, lehet valami összefüggés a termékminőség és a törvények betartása vagy elkerülése között…

A gyógyszerészek érdekvédelmi szervezete, a Magyar Gyógyszerészi Kamara egyik törekvése, hogy a gyógyszertárakban csak olyan termékek kerüljenek forgalomba, amelyek gyógyszer-nagykereskedésekből származnak. Mivel a nagykereskedők csak olyan termékeket vesznek fel a palettájukra, amelyek legálisan vannak forgalomban, ily módon az illegális készítmények patikai jelenléte kiküszöbölhető. A gyógyszertárak a gyártóktól közvetlenül is beszerezhetnek készítményeket, ilyen esetben a gyógyszerészek szakmai megfontoláson alapuló döntése a garancia arra, hogy az adott termék szakmai és jogi szempontból kifogástalan.

Természetesen gyógyszertárakon kívül is beszerezhetőek biztonságos és jó minőségű étrend-kiegészítők. Sőt, a termékek jelentős része patikákban és egyéb csatornákon keresztül is beszerezhető. A különbség mindössze annyi, hogy a gyógyszertári forgalmazás esetén garantált a szakmai kontroll, ami csökkenti annak kockázatát, hogy rossz minőségű termékhez jussunk.

A gyógyszerekkel ellentétben ugyanis a kockázat nem minimalizálható 0%-ra. A gyógyszerek gyártását, minőségét hatóságok ellenőrzik, az étrend-kiegészítőknél az ezzel kapcsolatos jogi garanciák enyhébbek. A minőségi problémák gyakoribbak, de figyelemre méltó, hogy ezek fokozott gyakorisággal fordulnak elő olyan termékeknél, amelyek csak étrend-kiegészítőnek tűnnek, mivel valójában forgalmazásra be nem jelentett, illegális termékek. Talán nem véletlen, hogy ha egy termék forgalmazójának vaj van a fején, nem kívánkozik a napra…

Ennek fényében elgondolkodtató, hogy a “gyógyszertári fogyasztószerek” ellen felszólaló honlap által ajánlott 10 termék egyike sem található meg a forgalmazásra bejelentett étrend-kiegészítőket tartalmazó hazai listán. Ettől ezek még lehetnek jó minőségű, sőt, más országokban legális szerek is, de mint említettük, az egyenes utak kerülése akár szándékos is lehet.

Az azonban bizonyos: az egyes termékek kapcsán a honlapon említett fogyási ráták (5 hét alatt 9 kiló) szintén fokozhatják a gyanakvást, ugyanis ilyen tempójú fogyás biztonságosnak tekintett növényi alapanyagokkal jelen tudásunk szerint nem érhető el. Sőt, ez az egészséges fogyás ajánlott mértékét (legfeljebb 0,5-1 kg hetente) is jócskán meghaladja… Ilyen gyors fogyásnál fokozott a mellékhatások kockázata, és előfordulhat, hogy a hatás “titka” a termékhez illegálisan hozzáadott gyógyszerhatóanyag. Nincsen rózsa tövis nélkül – de ha jobban megnézzük, a rózsa néha már messziről is inkább kaktusznak tűnik…

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.