fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. december 9., csütörtök

Szotrovimab: új gyógyszer a Covid-19 kezelésére

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

szotrovimab

Bár a koronavírus-járvány Európában lecsengeni látszik, világszerte még ma is naponta 500 000 új Covid-19 megbetegedést regisztrálnak. A súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők kezelésére nincsenek célzott, megfelelő hatásosságú hatóanyagok, ezért is örömteli az a friss hír, ami egy monoklonális antitesttel kapcsolatban nemrég kerül napvilágra.

Az Európai Gyógyszerügynökség a napokban tette közzé a szotrovimab (VIR-7831 és GSK4182136 kóddal is jelölt) monoklonális antitest COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésére történő felhasználásának felülvizsgálatát. A felülvizsgálatot az uniós szinten harmonizált tudományos vélemény megalkotásának céljával indították, ami alapul szolgálhat a hatóanyag engedélyezésével kapcsolatos döntésekhez.

Az EMA arra a következtetésre jutott, hogy a szotrovimab olyan, igazoltan Covid-19-ben szenvedő felnőttek és serdülők (12 éves és idősebb, legalább 40 kg testsúlyú) betegek kezelésére alkalmazható, akik nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát, és akiknél fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

A szotrovimab a GlaxoSmithKline és a Vir Biotechnology közös fejlesztése. A molekula egy ún. monoklonális antitest, amely a vírus tüskefehérjéjét támadja, ezáltal megakadályozza a vírus bejutását a sejtekbe. Gyógyszerként intravénásan, kórházi körülmények között adagolják.

Az EMA véleményét egy olyan klinikai vizsgálat alapján alakította ki, amelyben a Covid-19 enyhe tüneteit mutató, oxigénterápiára nem szoruló felnőtt járóbetegeknél tanulmányozták a szer hatásait. A vizsgálat időközi elemzése szerint a szotrovimab 85%-kal csökkentette a 24 órát meghaladó kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát a placebóhoz képest: a 24 órát meghaladó kórházi kezelés vagy halálozás a szotrovimabot kapó betegek 1%-ánál (291-ből 3 betegnél), míg a placebót kapó betegek 7%-ánál (292-ből 21 betegnél) fordult elő. A kezelés csak enyhe és mérsékelt mellékhatásokkal járt. Az allergiás reakciók jelentkezését nem lehet kizárni, de ilyent eddig nem figyeltek meg.

Az EMA ajánlása képezi az alapját a hatóanyag engedélyezésének, így a hatóanyag gyógyszerré válásának esélyei nagyon jók, különösen azt is figyelembe véve, hogy az USA gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) egy hete kiadta a gyógyszer vészhelyzeti használati engedélyét.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.