fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Új gyógyszer a frissen kimutatott koronavírus-fertőzés kezelésére

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Covid-19 gyógyszer

A koronavírus-járvány kirobbanása óta Magyarországon a frissen diagnosztizált, tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegek nem részesültek célzott, a vírus ellen ható gyógyszeres kezelésben. A terápiát azoknál kezdték meg, akiknek állapota súlyosabbra fordult. Mostantól ez a helyzet változik: az igazoltan fertőzött betegek a kezelőorvos döntése alapján favipiravir-kezelést kaphatnak.

A favipiravir az influenza kezelésére kifejlesztett gyógyszerhatóanyag, amely hatását az RNS-dependens RNS-polimeráz enzim gátlásával fejti ki. Ez az enzim szükséges a koronavírus szaporodásához, az emberi szervezet sejtjeinek működéséhez azonban nem.

Néhány klinikai vizsgálat arra utal hogy a favipiravir a Covid-19 kezelésére is alkalmas lehet. Bár az eddigi vizsgálatok elemzése alapján a hatásosság nem nagyon markáns, ennek oka az is lehet, hogy kevés jól tervezett klinikai tanulmányt végeztek a szerrel. Ugyanakkor, célzottan koronavírus-ellenes hatóanyag híján a favipiravir a betegek kezelésének értékes eszköze lehet. Eddig is alkalmazták kórházba került (súlyosabb állapotú) betegek kezelésére, olyan esetekben, amikor más influenzavírus-ellenes hatóanyagok nem voltak (kellően) hatásosak. Mostantól, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter tájékoztatása szerint frissen diagnosztizált betegek kezelésére is alkalmazzák a favipiravirt. Ennek az lehet az előnye, hogy viszonylag kis víruskoncentráció esetén (kezdődő fertőzésben) alkalmazva jobb eséllyel “veheti fel a harcot” a fertőzés ellen.

Mivel a favipiravir elődlegesen nem Covid-ellenes hatóanyag, kiváltása kicsit bonyolultabb, mint egy “egyszerű” gyógyszeré. A gyógyszert a háziorvos vagy a Covid-ambulancia orvosa írhatja fel, csakis igazoltan fertőzött egyéneknek, és csak vény ellenében váltható ki. A gyógyszer ingyenes (pontosabban: a magyar állam téríti az árát a gyártónak, az Egis Gyógyszergyárnak). Mivel ezt a szert nem a Covid kezelésére fejlesztették ki, az alkalmazásához kapcsolódó potenciális mellékhatások miatt kiváltásánál beteg-beleegyező nyilatkozatot kell kitölteni, amit aztán a kezelőorvosnak kell átadni.

A favipiravir, amely időben alkalmazva a remények szerint csökkenti annak a kockázatát, hogy a Covid-19 súlyossá váljon, nem egy kockázat nélkül alkalmazható “cukorka”, és nem is a megelőzésre alkalmazható szer. A kezelés alatt az orvos telefonos kapcsolatot tart a beteggel
annak érdekében, hogy ha szükséges, újabb adagot írjon fel, és hogy a gyógyszer alkalmazása során jelentkező mellékhatás idejében észlelhető legyen. A favipiravir alkalmazásával kapcsolatos tájékoztató is felhívja a figyelmet a várandósság, szoptatás alatti alkalmazás tilalmára, sőt arra is, hogy a szer az ondóváladékba is bekerül, ami különös óvatosságra int. Állatkísérletes adatok arra utalnak, hogy a szer magzatkárosító lehet, ezért a favipiravir várandós nők kezelésére nem alkalmazható, de az expozíció a szexuális partner kezelése esetén is kerülendő. A lehetséges mellékhatásokról, az alkalmazás módjáról a gyógyszerésszel vagy az orvossal lehet konzultálni.

A vakcinák mellett a Covid-19 elleni “fegyvertár” újabb elemmel bővül. Remélhetőleg, ennek haszna a megmentett életek, a súlyos szövődményeket elkerülő betegek növekvő számában is tükröződik hamarosan.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.