fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Nem indokolt az alacsony dózisú acetilszalicilsav kórházban ápolt Covid-19-betegeknél

Tudtad?

dr. Csuvik Oszkár
Okleveles gyógyszerész. Doktorandusz a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetében, ahol biológiailag aktív vegyületek előállításával foglalkozik. Egészségtudományi szakfordító-tolmács diplomáját 2019-ben szerezte. Harmadéves gyógyszerészhallgatók tudását bővíti kémiai ismeretekkel, akik a 2018/19-es tanév legjobb gyakorlatvezetőjének választották. A bizonyítékokon alapuló orvoslás és egészségmegőrzés elkötelezettje.

acetilszalicilsav

A Lancet szaklapban november 17-én jelent meg a RECOVERY randomizált, kontrollos vizsgálat eredménye: napi 150 mg acetilszalicilsav (aszpirin) nem csökkentette a 28 napos halálozási arányt és a lélegeztetőgépre kerülést és csak minimálisan növelte a 28 napon belül kórházból távozók arányát. Ezt a vizsgálatot bő egy éve indították annak tisztázására, hogy lehet-e szerepe az egyik legnépszerűbb gyulladáscsökkentőnek a Covid-19 kezelésében.

Covid-19 és vérrögképződés

SARS-CoV-2-fertőzést követően fokozódik a vérrögképződés (tromboembólia) kockázata; Covid-19 miatt kórházban kezeltek 5–30%-ánál alakul ki vérrög valamilyen vénában – legtöbbször a tüdőt ellátó erekben  –, 3%-uknál pedig artériában: sztrókot vagy szívinfarktust okozva. Itt jön képbe a vérrögképződés elleni terápia, amely több mechanizmuson keresztül is kedvező hatást fejthet ki.

Potenciális ellenszer: az acetilszalicilsav?

Az acetilszalicilsav 75–150 mg dózisban bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A ciklooxigenáz-1 enzim gátlása révén szorítja vissza több gyulladáskeltő anyag képződését (pl. tromboxán A2), így csökkentve a vérlemezkék összetapadását.

Eredmények

A 2020. 11. 1–2021. 3. 21. között végzett vizsgálatban 14 892 beteg vett részt 181 kórházban. A betegek közel fele kapott acetilszalicilsavat a szokásos terápián túl, míg a másik fele (kontroll csoport) csak a szokásos terápiát. Az acetilszalicilsavval is kezelt betegeknél a vérrögképződéses esetek aránya alacsonyabb (4,6% vs. 5,3%), míg a vérzések aránya magasabb volt (1,6% vs. 1%). A kontroll csoport kórházban tartózkodása kicsivel hosszabbnak adódott (8 helyett 9 nap), és ezen betegek 1%-kal kisebb arányban kerültek ki 28 napon belül a kórházból.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.