fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

A 17 legnagyobb diétás tévhit

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Diétákkal és a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban annyi információt találhatunk a különböző web- és közösségi oldalakon és a nyomtatott sajtóban, hogy még egy 10-15 perces keresés eredményeit is valószínűleg hónapokig tartana átböngészni. Információból nincs hiány, de vajon mi ezek valóságtartalma? Az alábbiakban a leggyakoribb diétás tévhiteket gyűjtöttük össze.

  1. Csak a sovány ember lehet egészséges

Nem kell soványnak lenni ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Sőt, az egészséges, se nem túl alacsony, se nem túl magas testtömegindex (BMI) és testsúly a legideálisabb ahhoz, hogy a betegségek kialakulását megelőzzük.

  1. Fogyni könnyű

Ne hagyjuk magunkat átverni a csodás előtte-utána képekkel és gyors, egyszerű fogyást leíró történetekkel. A fogyáshoz kitartás, kemény munka, önmagunk szeretete és elfogadása, valamint türelem szükséges. A tartós testsúlycsökkentés még nehezebb, mint az alkalmankénti gyors fogyás. Ahhoz, hogy az ideális testsúlyt egészségesen tudjuk elérni és megtartani, egészséges, a mindennapjaink során jól követhető szokásokra van szükség, ezek kiépítéséhez pedig időre és energiára van szükség.

  1. A legjobb mód a fogyásra a nagyon alacsony kalóriabevitel

A bevitt kalóriák hirtelen drasztikus lecsökkentésével gyorsan leszaladhat pár kiló, ez azonban sosem vezet tartós, fenntartható fogyáshoz. A szervezet ugyanis alkalmazkodik a nagyon alacsony kínálathoz, és olyan metabolikus és hormonális változások fognak végbe menni, amelyek hosszútávon károsítják az egészséget.

  1. Minden a kalóriákon múlik

Az igaz, hogy a tartós fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, tehát hosszabb időn át több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit beviszünk. De nem igaz az, hogy az egészséges testsúlycsökkenés csak kalóriadeficittel elérhető. A fogyás mértékét és ütemét a bevitt és elégetett kalóriák arányán túl számos egyéb tényező is befolyásolja, mint például az egyén egészségügyi állapota, hormonális háztartása, esetleges betegségei (pl. pajzsmirigybetegség) és az azokra szedett gyógyszerek. Ahhoz, hogy egészséges ütemű és fenntartható fogyást tudjunk elérni ezeket mind figyelembe kell venni. A kalóriaszámolás azonban nemcsak a fenti változókkal nem számol, de figyelmen kívül hagyja az étrend minőségi összetételét is. A fenntartható és egészséges testsúlycsökkenéshez nem elég a mennyiségre odafigyelni, ahhoz hogy egészségesek legyünk a bevitt tápanyagok minőségére is figyelni kell. A megszállott kalóriaszámlálás ahhoz vezethet, hogy az egészséges, de kalóriában gazdagabb ételek helyett, egészségtelen, kalóriaszegény ételeket választunk. Nem minden a mennyiség tehát, ügyeljünk a minőségre is!

  1. Az egészséges táplálkozáshoz biztosítható, ha figyelünk a makrókra

Bár a makrotápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) aránya kétségkívül fontos, nem mindegy, hogy azok milyen minőségű ételből származnak. A makrók arányától és mennyiségétől függetlenül kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.

  1. Ahhoz, hogy fogyjunk, a kalóriák és makrók számlálására van szükség

A kalóriák és makrotápanyagok számontartása segíthet a fogyásban, mégsem ajánlható mindenkinek, és nem is veszélytelen. A kalóriák megszállott számolása és a testsúly napi mérése is fokozhatja az étkezési zavarok kialakulásának kockázatát.

  1. A magasabb zsírtartalmú ételek egészségtelenek

Az egészséges táplálkozás részeként szükségünk van zsírokra, a zsír közvetlenül nem hizlal. Az alacsony zsírbevitellel járó diéták nem hatékonyabbak azoknál, ahol elegendő mennyiségű zsírt fogyasztanak. Sőt, alacsony zsírbevitel mellett nagyobb eséllyel alakul ki inzulinrezisztencia és metabolikus szindróma. A zsírok és növényi olajok bevitelére nemcsak az esszenciális zsírsavak biztosítása miatt van szükség, de a zsírban oldódó vitaminokból is hiány alakulhat ki, ha túlságosan korlátozzuk a zsírbevitelt. Sem a túl magas, sem a túl alacsony zsírbevitel nem egészséges, a lényeg itt is a helyes arányok megtartásán van.

  1. A szénhidrát hizlal

Nem minden szénhidrát egyforma hatású. Az egészséges étrend részeként kerüljük a finomított és hozzáadott cukrot, hiszen ezek túlzott fogyasztása számos nemcsak az elhízás, de számos betegség (pl. daganat, cukorbetegség) kockázatát is fokozza. A természetes formában lévő cukrok egy része, mint például a növényi rostok, keményítők azonban nem vezetnek közvetlenül elhízáshoz. Sőt, a természetes eredetű keményítők (pl. hüvelyesek, burgonya, más keményítőben gazdag gumók, gabonafélék) fogyasztásával csökkenhet az elhízás, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázata. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása számos kedvező hatással jár, ezért ha édességre vágyunk, a cukros sütemények helyett válasszunk friss gyümölcsöket.

  1. A burgonya egészségtelen

Bármilyen étel, ha elég sokat eszünk belőle, elhízáshoz vezethet. A keményítőben, C-vitaminban és káliumban gazdag krumpli jól beilleszthető az egészséges étrendbe, mégis meglehetősen rossz hírnévre tett szert a fogyni vágyók körében. A krumpli egészséges szénhidrátforrás és a teltségérzet is hamarabb kialakul, ha burgonyát fogyasztunk, mint ha rizst vagy tésztát ennénk, tehát kevesebb is elég belőle, így tehát még testsúlycsökkentő diéta alatt sem kell megvonni magunktól.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A táplálkozással kapcsolatos tévhiteknek és félinformációknak se eleje, se vége. Az étrendekkel, diétákkal kapcsolatos kutatások pedig hihetetlen ütemben bővítik és néhány esetben meg is változtatják a korábbi ismereteket, álláspontokat. Mielőtt jelentős változtatásokat eszközöl az étrendjén egészsége megőrzése és helyreállítása érdekében mindig hiteles forrásból tájékozódjon és kérje ki szakember (dietetikus) véleményét.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Fotó: Trang Doan, Pexels

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!