fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Tapadásgátló zeller a húgyúti fertőzések ellen

Tudtad?

dr. Csapó Konrád
2016-ban szereztem gyógyszerészi diplomát a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A diploma megszerzését követően közforgalmú gyógyszertárban kezdtem el dolgozni és dolgozok a mai napig. Már az egyetemi éveim alatt, a gyógyszertári gyakorlatok során felismertem, hogy egészségügyi dolgozóként kiemelt figyelmet kell fordítani a lakosság megfelelő tájékoztatására, ezzel is előmozdítva az emberek megfelelő és biztonságos gyógyszerhasználatát. A lakosság egészségtudatosságának fejlesztése és a gyógyszerellátás területén dolgozó szakemberek támogatása céljából 2019. márciusában többedmagammal megalapítottuk a Gyógyszerészek a Jövőért Egyesületet.

Tapadásgátló zeller a húgyúti fertőzések ellen

A zeller nemcsak közismert fűszer- és élelmiszernövény, amelynek levelét, szárát és gumóját is hasznosítják, hanem gyógynövény is. Az ájurvédikus gyógyászatban (indiai népi gyógyászat) használják vesekő, a perzsa népi gyógyászatban szövődménymentes húgyúti fertőzés kezelésére is.

A húgyúti fertőzés a húgyutak alsó és felső szakaszait érintő betegség, amely a statisztikák alapján nőknél gyakrabban fordul elő, és elsősorban bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Gyakori kórokozója a bélflóránkban normálisan is megtalálható, ott betegséget nem okozó Escherichia coli (E. coli) baktérium. Tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, kellemetlen, fájdalmas vagy súlyosabb esetben akár véres vizeletürítés is.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.