fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Napi egy tabletta megszüntetheti az atópiás dermatitisz kellemetlen tüneteit

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz, más néven endogén ekcéma viszketéssel, bőrszárazsággal, a bőr kivörösödésével járó, allergiás jellegű, genetikai eredetű, nem fertőző bőrbetegség, amely minden tizedik embert érint. A betegség nem gyógyítható, de a tünetek enyhítésére számos lehetőség áll rendelkezésre. Leggyakrabban külsőlegesen alkalmazható, a viszketést, gyulladást, bőrszárazságot csökkentő krémeket használnak a panaszok mérséklésére, azonban ez nem minden esetben eléggé hatásos.

A külsőleges kezelés ellenére panaszokkal rendelkezőknek jó hír, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az abrocitinib nevű hatóanyag gyógyszerként való forgalmazását, amely felnőttek közepesen súlyos és súlyos atópiás dermatitiszének kezelésére alkalmazható. A gyógyszert szájon át, naponta egyszer kell alkalmazni olyan betegek kezelésére, akiknél a közvetlenül a bőrön végzett kezelés nem alkalmazható vagy nem elégséges.

Az abrocitinib a Janus kináz 1 (JAK1) enzimet gátló hatóanyag. A Janus kináz enzimek fontos szerepet játszanak az atópiás dermatitisz okozta gyulladás folyamatában, gátlásuk révén az abrocitinib csökkenti a bőr viszketését és a gyulladását.

Az abrocitinib hatásosságát három klinikai vizsgálat igazolja, amelyekben a szer betegek körülbelül 38-48%-ánál eredményezett tiszta vagy majdnem tiszta bőrt, szemben a placebóval kezelt betegek körülbelül 8-14%-ával. A tünetek is kielégítő mértékben csökkentek a kezelés hatására a betegek 61-70%-ánál, szemben a placebót szedő betegek 10-27%-ával. A hatóanyag engedélyezése a Magyarországon való forgalmazásra is kiterjed.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.