fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Börtön várhat a „lúgosító csepp” forgalmazójára?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A Csongrádi Járásbíróság gyógyszerhamisítás miatt 2 év szabadságvesztést szabott ki V. A.-ra, a büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztette – így szól az a hír, amely remélhetőleg pontot tesz egy legalább 10 éves történet végére.

Az elítélt egy olyan készítményt gyártott és forgalmazott, amelyről azt állította, hogy rövid idő alatt elpusztítja a baktériumokat, a vírusokat, és fertőző betegségek, így például influenza gyógyítására is jó. A termék (természetesen) erre nem volt képes, de ami még nagyobb baj: fogyasztása egészségkárosodást is okozhatott.

Az ötlet, amire ő ráfizetett, nem új és nem eredeti. A hasonló összetételű „csodaszerek” pályafutása Magyarországon egy évtizede kezdődött. Az ÁNTSZ 2010-ben kiadott figyelmeztetése szerint a „Miracle Mineral Solution” (MMS) cseppet lúgosító hatással hirdették, valamint olyan súlyos betegségek kezelésére javasolták, mint pl. a HIV, TBC, malária, hepatitis és a rák. Világszerte több országban észlelték káros, esetenként életveszélyes mellékhatásait, ami nem is meglepő az összetétel ismeretében.

A készítmények a nátrium-klorit (NaClO2) oldatát tartalmazták, amelyet citromsavval elegyítve kellett elfogyasztani. A savval történő reakció hatására klórossav (HClO2) keletkezik, amelyből klór-dioxid (ClO2) keletkezik. A közeg pH-jától függően a végtermékben klorid- (Cl) és kloritionok (ClO2-) is jelen vannak.

4 H+ + 5 ClO2- ↔ 4 ClO2 + Cl + 2 H2O

A NaClO2 és a ClO2 fertőtlenítő hatású, így a vegyületek megfelelően kis koncentrációban víztisztításra, élelmiszerek lemosó kezelésére és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak, szájon át fogyasztva igen mérgezőek. Ehhez képest már szinte jelentéktelen kérdés, hogy a nátriumklorit és a citromsav elegye savas kémhatású, így lúgosításra nem (sem) alkalmas.

A mérgezési tünetek a hányingertől a hasmenésen át a kiszáradásig és az életveszélyes vérnyomásesésig terjedhetnek. A nátrium-klorit nemcsak azért veszélyes, mert nagy dózisban halált okozhat. Kisebb dózisban mérgezési tünetek kiváltása nélkül alattomosan is képes rombolni: idegrendszeri fejlődési zavarokat okozhat (ezért különösen elképesztő, hogy egyesek csecsemők kezelésre is ajánlják), valamint a termékenységre is kedvezőtlenül hat.

Mivel korábbi járványok (pl. H1N1) esetén is voltak élelmes vállalkozók, akik az MMS-t megelőző vagy gyógyító szerként forgalmazták, nem kizárt, hogy most is akad valaki, aki némi haszon reményében elkezdi mérgezni a lakosságot. A bírósági ítéleten kívül ez is aktualitást ad jelen írásnak. Az USÁ-ban néhány eltévelyedett konteóhívő már tavaly nekilátott annak, hogy nagyobb mennyiségű MMS előállításával megmentse a nemzetet a Covid-19-től. A hatóságok nem értékelték az igyekezetet, és szerencsére időben letartóztatták az elkövetőket. Nem lenne meglepő, ha ez a “csodás” termék idővel újra megjelenne nálunk is…

Kép forrása: CBC News

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.