Megfázás esetén az egyik legrégebben és legelterjedtebben használt gyógymód a mézfogyasztás, amit már időszámításunk előtt több ezer évvel ezelőtt is alkalmaztak különböző megbetegedések kezelésére. Ez nem is csoda, hiszen a méz nemcsak édes és finom, ennél sokkal több arca van: kórokozóellenes, gyulladáscsökkenő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. A tudomány is egyre több bizonyítékkal támasztja alá a tradicionális használatot, ezért gyermekek köhögésére már különböző ajánlásokban is szerepel a méz fogyasztása. Klinikai vizsgálatokban a méz csökkentette a gyerekek köhögési gyakoriságát, sőt, hasonló mértékben csillapította a köhögést, mint az egyik, erre a tünetre gyakran alkalmazott gyógyszer. Viszont azt fontos tudni, hogy a méz nem ajánlott 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára, egyrészt mivel ebben a populációban nem tesztelték, másrészt pedig a botulizmus kockázata miatt. A méz tartalmazhatja a Clostridium botulinum kórokozó spóráit, ami ellen a babák védekezőrendszere még nem elég fejlett, így az általa termelt méreganyag megbetegedést okozhat.
De nem csak gyerekeknél és nem csak köhögés esetén vizsgálták a méz hatásait. 2020-ban egy több vizsgálatot összefoglaló elemzés a méz felső légúti fertőzések tüneteire való pozitív hatását állapította meg. Amikor placebo kezeléssel hasonlították össze a mézfogyasztást, akkor azt találták, hogy a placebocsoporthoz képest a méz jelentősen jobban enyhítette a tüneteket. A szokásos kezeléshez (pl.: köhögéscsillapító, köptető, antihisztamin) képest pedig a méz javította a kombinált tüneti pontszámot, köhögési gyakoriságot és súlyosságot.
Ennek azért is van kiemelkedő jelentősége, mivel a felső légúti betegségek kezelésében szükség lenne alternatív kezelési módszerekre. Ezeknek a megbetegedéseknek a döntő többségét vírusok okozzák, mégis rengetegszer antibiotikumokat alkalmaznak a gyógyulás érdekében, amelyek hatástalanok vírusfertőzés esetén. Az indokolatlan antibiotikumhasználat hozzájárul az antibiotikumrezisztencia kialakulásához, ráadásul az egészségünk megőrzésében fontos bélflórára is kártékonyan hatnak ezek a gyógyszerek. Éppen ezért lehet előnyös a méz alkalmazása, amely nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a bélflórára sincs kedvezőtlen hatással.
De vajon miért lehet hatásos a méz megfázás estén? A mézben eddig mintegy 30 különböző polifenolt azonosítottak, amelyek az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokért felelősek, a benne található probiotikumok (’jó baktériumok’) pedig hozzájárulnak antimikróbiális hatásához. Sőt antivirális hatása miatt több cikk a Covid-19-ben való alkalmazását is felveti. Antivirális hatásához több vegyület jelenléte is hozzájárul, mint pl. a metilglioxál, flavonoidok, nitrogén-oxid vagy hidrogén-peroxid. Ezek hatására csökkentheti a vírus szaporodását és virucid aktivitással rendelkezhet, ugyanakkor fontos megjegyezni: semmi nem támasztja alá, hogy a méz a Covid-19 hatásos kezelése lenne.
A teljes cikk klubtagsággal olvasható el
Előfizetőnk lehetsz itt.
Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted itt.
A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!