[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
A cukorbetegség megelőzése és kezelése milliókat érint hazánkban is, hiszen a lakosság több mint 10%-a cukorbeteg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2019-ben több mint 1,1 millió cukorbeteg felnőtt és több mint 5 000 cukorbeteg gyermek élt hazánkban. A betegség előfordulása a felnőttek körében megháromszorozódott az utóbbi húsz évben.
A cukorbetegségnek három fő típusát különböztetjük meg. Az 1-es típus esetén a hasnyálmirigyben egyáltalán nem termelődik inzulin, ezért a sejtek nem tudják felhasználni a cukrot és éheznek. Ahhoz ugyanis, hogy a sejtek cukrot tudjanak felvenni a vérből – kevés kivételtől eltekintve – inzulinra van szükség. Amennyiben tehát a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek elpusztulása miatt nem termelődik inzulin, úgy kívülről szükséges pótolni, éppen ezért az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja az inzulin. Az elsősorban felnőttkorban kialakuló 2-es típus esetén termelődik ugyan inzulin, de a hatása nem elegendő az egészséges cukorháztartás fenntartásához. Cukorbetegség kialakulhat terhesség alatt is, ennek szűrése hazánkban rutinszerűen zajlik, mivel a kezeletlen terhességi cukorbetegség mind az anyára, mind a magzatra veszélyt jelent.
A cukorbetegség kezelésének az alapját a bizonyított hatásosságú gyógyszerek és a megfelelő étrendi-életmódbeli iránymutatások betartása jelentik.
Létezik-e növényi inzulin?
Bármilyen hangzatos is a növényi inzulin kifejezés, jelenleg nem ismert olyan növényi eredetű anyag, ami az inzulinnal egyenértékű lenne és terápiásan alkalmazható volna. Még ha termelnének is inzulint a növények, akkor sem lehetne gyógyteákkal helyettesíteni az injekciós inzulinkezelést. Az inzulin ugyanis fehérje típusú anyag, szájon át tehát nem adagolható, mert a gyomor-bélrendszerben elbomlik.
Növényekkel a cukorbetegség ellen
Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kezelésére számos modern gyógyszer létezik, a betegek azonban a kevesebb mellékhatás reményében gyakran próbálnak ki természetes eredetű anyagokat. Több, közismert növény vércukorszint-csökkentő hatását írták már le, és közel 50 növény vércukorszint-csökkentő hatását vizsgálták már állatkísérletekben, a humán vizsgálatok száma azonban nem túl nagy. Ahhoz pedig, hogy egy növény, vagy természetes eredetű anyag biztonsággal használható legyen, a hatásosságot és biztonságosságot humán klinikai vizsgálatokban is igazolni kell. A hagyományos felhasználásra, a népi tapasztalatra vagy a kezdeti (pl. állatkísérletes) kecsegtető eredményekre alapozva számos növény tett szert nagy népszerűségre, a tényleges hatások azonban gyakran elmaradnak a várttól.
Hogyan hatnak a növények?
Laboratóriumi tesztek és állatkísérletek alapján elmondható, hogy azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények és a szintetikus gyógyszerek kifejtik vércukorszint-csökkentő hatásukat, nagyon hasonlók. Egyes természetes vegyületek (pl. a szőlőben is megtalálható rezveratrol) fokozzák az inzulintermelést. A magas rosttartalmú növények (pl. lenmag, guárbab, konjak) a cukor bélből történő felszívódásának a gátlásával fejtik ki kedvező hatásukat. Egyes növényi anyagok a keményítő szőlőcukorrá alakulását segítő enzimek (α-glikozidáz, amiláz) gátlásával mérséklik a vércukorszintet.
Számos, népszerű, akár élelmiszerként is fogyasztott növénnyel kapcsolatban mutattak már ki kedvező hatásokat. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány növény vércukorszintre és cukorbetegségre gyakorolt hatását tekintjük át.
Egy klinikai vizsgálatokat összefoglaló tanulmány megállapítása szerint az olívaolaj bevitele csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és a már kialakult cukorbetegség esetén pedig csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és a vércukorszint hosszú távú szabályozását jelző glikált hemoglobin (HbA1c) szintjét. A zöld tea bár a vércukorszintre nincs hatással, hosszú távon javítja az inzulinérzékenységet és rendszeres fogyasztása mellett csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A zöld kávéról pedig kimutatták, hogy mérsékli a cukor felszívódását a bélből.
Fűszerként használt növények is csökkenthetik a vércukorszintet. Cukorbetegséget megelőző állapotú, úgynevezett prediabéteszes betegeken igazolták, hogy napi 3 g kardamom kedvező hatásokkal bír, mivel csökkenti az oxidatív stresszt és gyulladást jelző anyagok vérszintjét, cukorbetegekben pedig mérsékelte a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjét. A legdrágább fűszerként ismert sáfrány számos kedvező hatása ismert, ezek közé tartozik a vércukorszintcsökkentő hatás is, amelyhez legalább 3 hónapon át alkalmazni a növény bibéjét.
A cikk további részében egyéb gyógynövényeket is bemutatunk, valamint elolvashatóak a következő fejezetek is:
- A cukorbetegség szövődményei esetén…
- Növényi inspiráció
- Aminosavak, zsírosolajok
- Vitaminok és ásványi anyagok
- Milyen terméket válasszunk?
A teljes cikk klubtagsággal olvasható el
Előfizetőnk lehetsz itt.
Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted itt.
A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.