fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Hamarosan itt lehet az első mRNS-vakcina, ami nem a Covid ellen véd

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

mrns vakcina

Az mRNS-t tartalmazó vakcinák fejlesztése már évekkel a Covid-járvány előtt megkezdődött. A kutatások eredetileg különféle vírusos és daganatos betegségekkel voltak kapcsolatosak – de aztán 2020 elején mindezt felülírta a világjárvány, és a rendkívüli erőfeszítések eredményeként egy éven belül kifejlesztették az első mRNS-alapú Covid-vakcinákat. Az egyéb alkalmazási célokkal kapcsolatos kutatások is folytatódtak, és ezek egy része most fordult célegyenesbe.

Az mRNS-alapú gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó, a Covid-oltása kapcsán ismertté vált biotechnológiai gyógyszercég, a Moderna elindította az első olyan klinikai vizsgálatot, amely keretében az Epstein-Barr-vírus elleni vakcinajelölt hatásosságát és biztonságosságát tanulmányozzák. A randomizált, placebókontrollos vizsgálatot az Egyesült Államokban végzik mintegy 300 egészséges, 18 és 30 év közötti felnőtt bevonásával. Az első védőoltást már be is adták.

Az Epstein-Barr-vírus (EBV) a felnőttek 90-95%-ában kimutatható, egyebek között a mononukleózis (Pfeiffer-féle mirigyláz) kórokozója. Az EBV herpeszvírusok közé tartozik, és bár az esetek zömében jelenléte nem jár akut betegség kialakulásával, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a diffúz Lewy-testes demencia (DLB) és multiszisztémás atrófia (MSA), valamint bizonyos daganatos és autoimmun betegségek fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható. Az EBV ellen nem létezik hatékony gyógyszer.

A Pfizer és a BioNTech szintén az mRNS-vakcinák alkalmazási lehetőségeinek bővítésén dolgozik, és bejelentették, hogy együttműködésük egy övsömör elleni vakcina kifejlesztésére összpontosít. Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus, a herpeszvírusok közé tartozó varicella zoster felelős, amely a bárányhimlőt is okozza. Az övsömör hatásos gyógyszeres kezelése nem megoldott, viszont már létezik egy, az EU-ban is engedélyezett (nem mRNS-alapú) oltás, amellyel 50 év fölöttieknél csökkenthető a megbetegedés kockázata. A Pfizer/BioNTech övsömörvakcinájának klinikai kipróbálása várhatóan idén megkezdődik.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.