fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 23., vasárnap

Zöld kávé: jót tehet a vércukorszintnek

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

A zöld kávé, azaz a kávébab pörköletlen magja népszerű fogyasztószer. A testsúlycsökkentő hatással kapcsolatos vizsgálatok zöme kisebb vagy nagyobb mértékű pozitív hatást igazol. A fogyasztó hatás feltételezett módja a vércukorszint befolyásolása. Egy nemrég közzétett vizsgálat megerősíti ezt a feltételezést, és a cukorbetegek számára is jó hírekkel szolgál.

Egy elemzésbe azokat a vizsgálatokat vonták be, amelyekben a zöldkávékivonat éhomi vércukorszintre, inzulinszintre és inzulinrezisztenciára kifejtett hatásait tanulmányozták. Összesen 6 vizsgálat adatait vonták egybe és elemezték újra. Megállapították, hogy a zöld kávé jelentősen csökkenti a vércukorszintet, azonban az inzulinszintre nincs befolyással. Az inzulinrezisztencia csak napi 400 mg-nál nagyobb dózis esetén javult.

A zöld kávé vércukorszint-csökkentő hatásának módja nem teljesen feltárt. Ami biztosnak tűnik: ezért nem a koffein a felelős. A kávé élénkítő anyaga a pörkölt (fekete) kávéban ugyanúgy jelen van, mint a pörköletlen magvakban, viszont a fogyasztó, vércukorszint-csökkentő hatás csak a zöld kávéra jellemző. Valószínű, hogy a hatást olyan vegyületek fejtik ki, amelyek hőérzékenyek, és a pörkölés során elbomlanak. Ha sikerülne a hatásos vegyületeket pontosan azonosítani, a zöld kávé célzottabban is alkalmazható lenne a terápiában. Addig is étrend-kiegészítőként hasznos kiegészítője lehet a II. típusú cukorbetegek étrendjének – feltéve, hogy a zöld kávé alkalmazása esetén fokozottan odafigyelnek a vércukorszint alakulására.

Felhasznált irodalom:

Nikpaam és mtsai: Effects of green coffee extract on fasting blood glucose, insulin concentration and homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR): a systematic review and meta-analysis of interventional studies

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!