Zöld kávé: jót tehet a vércukorszintnek

A zöld kávé, azaz a kávébab pörköletlen magja népszerű fogyasztószer. A testsúlycsökkentő hatással kapcsolatos vizsgálatok zöme kisebb vagy nagyobb mértékű pozitív hatást igazol. A fogyasztó hatás feltételezett módja a vércukorszint befolyásolása. Egy nemrég közzétett vizsgálat megerősíti ezt a feltételezést, és a cukorbetegek számára is jó hírekkel szolgál.

Egy elemzésbe azokat a vizsgálatokat vonták be, amelyekben a zöldkávékivonat éhomi vércukorszintre, inzulinszintre és inzulinrezisztenciára kifejtett hatásait tanulmányozták. Összesen 6 vizsgálat adatait vonták egybe és elemezték újra. Megállapították, hogy a zöld kávé jelentősen csökkenti a vércukorszintet, azonban az inzulinszintre nincs befolyással. Az inzulinrezisztencia csak napi 400 mg-nál nagyobb dózis esetén javult.

A zöld kávé vércukorszint-csökkentő hatásának módja nem teljesen feltárt. Ami biztosnak tűnik: ezért nem a koffein a felelős. A kávé élénkítő anyaga a pörkölt (fekete) kávéban ugyanúgy jelen van, mint a pörköletlen magvakban, viszont a fogyasztó, vércukorszint-csökkentő hatás csak a zöld kávéra jellemző. Valószínű, hogy a hatást olyan vegyületek fejtik ki, amelyek hőérzékenyek, és a pörkölés során elbomlanak. Ha sikerülne a hatásos vegyületeket pontosan azonosítani, a zöld kávé célzottabban is alkalmazható lenne a terápiában. Addig is étrend-kiegészítőként hasznos kiegészítője lehet a II. típusú cukorbetegek étrendjének – feltéve, hogy a zöld kávé alkalmazása esetén fokozottan odafigyelnek a vércukorszint alakulására.

Felhasznált irodalom:

Nikpaam és mtsai: Effects of green coffee extract on fasting blood glucose, insulin concentration and homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR): a systematic review and meta-analysis of interventional studies