fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Terhesség alatti Covid-oltás: minél előbb, annál jobb

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

terhesség

Egy tanulmány szerint a SARS-CoV-2 vírus elleni antitestek mennyiségét a szülés időpontjában alapvetően nem befolyásolta a terhesség alatti vakcináció időpontja. A kutatást közel 1400 olyan nő részvételével végezték, akiket a terhesség alatt vagy legfeljebb hat héttel a terhesség előtt oltottak be Covid-19 ellen (Pfizer, Moderna vagy Janssen vakcinával), és akik legalább 34 hetes terhesség után szültek.

A Covid-védőoltások terhesség alatti időzítése sokak számára dilemma – a most közzétett adatok szerint minél előbb, annál jobb.

A kutatás során az antitestek szintjét az anyák vérében és a csecsemők köldökzsinórvérében mérték. Az antitestek szüléskor mind az anyai, mind a köldökzsinórvérben az összes, teljesen beoltott nőnél kimutathatóak voltak. Az antitestek szintje nem tért el jelentősen attól függően, hogy az oltásra az első, második vagy harmadik trimeszterben került sor, a terhesség utolsó szakaszában adott emlékeztető oltás viszont jelentősen emelte az ellenanyagszintet. Azoknak a nőknek, akik a szülésig nem kapták meg mindkét oltást (a Pfizer és Moderna esetén), lényegesen alacsonyabb volt az antitestszintjük – csakúgy, mint a köldökzsinórvérben.

A kutatást végzők szerint a várandós anyáknak nem szabad a Covid-19 oltást a terhesség végéig halogatniuk. Minél előbb adják be az oltást, annál nagyobb eséllyel óv meg a betegségtől – az anyát és a magzatot egyaránt. A védőoltások nem okoznak számottevő kockázatot a várandós anyáknak és magzataiknak – a Covid-19 viszont annál inkább. Várandós nőknél a betegség súlyosabb tüneteket okozhat, ráadásul a fertőzés fokozza a koraszülés kockázatát.

A hazai ajánlás szerint várandós nők a terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kaphatják meg ezután is az első védőoltást, a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a várandósság alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása. Magyarországon a várandós nők vakcinációjára a Moderna- és a Pfizer-BioNTech-vakcinákat alkalmazzák. Ezek olyan mRNS-vakcinák, amelyek nem tartalmaznak sem élő, sem legyengített vírust, ezért nincs kockázata a fertőzés kialakulásának. A bennük található mRNS semmilyen módon nem lép kapcsolatba az emberi örökítőanyaggal.

Mint minden oltásnál, a Covid-elleni oltásnál is előfordulhatnak mellékhatások (oltási reakciók), de ezek gyakorisága és súlyossága nem tér el a nem várandósok mRNS-vakcinákkal történő oltásánál tapasztaltaktól. Összességében sokkal több érv szól a várandósok vakcinációja mellett, mint ellene.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.