fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Az új vírusváltozatok ellen is védő, szúrás nélküli Covid-oltás – nem mese, lassan valóság?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

vakcina

Már folyamatban vannak a University of Cambridge kutatóinak vezetésével kifejlesztett oltóanyag biztonsági vizsgálatai, amelyet emlékeztető oltásként lehetne használni a Covid-19 vírusváltozatok és a jövőbeli koronavírus-járványokkal fenyegető rokon vírusváltozatok ellen.

A DIOSynVax céggel közösen kifejlesztett új generációs koronavírus-vakcina tű nélküli “injekcióval” (nagy nyomású, ún. sugárinjektorral) kerül be a bőr alá – ez jó hír azoknak, akik félnek a tűtől. A bőrfelszínre helyezett injektorból nagyon nagy nyomással, nagyon vékony sugárban “spriccel ki” a védőoltás – olyan nagy nyomással és olyan gyorsan, hogy szúrás nélkül áthatol a bőrön.

A vakcina nem csak a beadás módja miatt innovatív. Kifejlesztői szerint ez lehet az első lépés az univerzális koronavírus-vakcina felé, amely nemcsak a Covid-19 variánsoktól, hanem a jövőbeli koronavírusoktól is megvédhet bennünket.

A SARS-CoV-2 vírus a felszínén található tüskefehérjék segítségével jut be a gazdasejtekbe. Ezek a fehérjék a légutak sejtjeinek felszínén található ACE2 receptorokhoz kapcsolódva segítik elő a vírus örökítőanyagának gazdasejtbe juttatását. A legmodernebb, mRNS vakcinák (pl. Pfizer, Moderna) a 2020 januárjában izolált SARS-CoV-2 vírus jellegzetes tüskefehérjéi ellen készítik fel a szervezet immunrendszerét. Sajnos, a SARS-CoV-2 folyamatosan mutálódik, és a vírus tüskefehérjéje is változik. Ennek eredménye az ún. “vakcina menekülés“, amely azt jelenti, hogy a tüskefehérje változásai miatt az immunrendszer már nem képes felismerni azt.

E probléma kiküszöbölése érdekében a cambridge-i kutatócsoport olyan antigéneket keresett, amelyek a természetben előforduló koronavírusokban közösek (beleértve az állatokat fertőző vírusokat is). A DIOS-CoVax vakcina fejlesztése során olyan prediktív módszereket alkalmaztak, amellyel megpróbáltak olyan koronavírus-antigéneket azonosítani, amelyek segítségével szélesebb körű védelem nyújtható. A DIOS-CoVax védőoltás a vírus szerkezetének olyan elemeit célozza meg, amelyek közösek az összes ismert béta-koronavírusban – azokban a koronavírusokban, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik az emberre. Ezek létfontosságúak a vírus életciklusa szempontjából, így nagy valószínűséggel a jövőben nem fognak megváltozni. A várakozások szerint a vakcina nem csak a most ismert alfa, béta, delta, omikron stb. variánsok ellen véd, hanem az újonnan megjelenő változatok ellen is.

A védőoltás különlegessége, hogy eleve emlékeztető oltásnak fejlesztik, azaz olyanok védelmére, akik már részesültek Covid-oltásban. A most kezdődő fázis 1 vizsgálatokban olyan felnőttek vesznek részt, akik már kaptak két Covid-vakcinát. A cél az ő védettségük kiterjesztése – nemcsak időben, hanem az új vírusvariánsok ellen is.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.