fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Akár 19 évvel a betegség kialakulása előtt kimutatható 2-es típusú cukorbetegség kockázata

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

diabétesz

Egy 19 éves adatgyűjtés eredményeit vizsgálva svéd tudósok megállapították, hogy a vérplazma follisztatinszintje már évekkel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előtt emelkedést mutatott. Magasabb koncentrációjának tulajdonítható a zsírszövet megnövekedett inzulinrezisztenciája és a zsírsejtek fokozott zsírbontása is.

Follisztatin – a sokoldalú hepatokin

A follisztatin egy, a májsejtek által kiválasztott fehérje (hepatokin), amely szinte minden szövetben jelen van. Részt vesz a máj bizonyos funkcióinak szabályzásában, de más szövetekben is rendeltetése lehet; továbbá alapvető szerepet játszik az izomrostok fejlődésében és növekedésében. A hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetekre is hatással van – ez a szerv felel a vércukorszint szabályzásáért inzulin- és glükagon szekréciója révén. Patkányokon végzett kísérletek során megállapították, hogy a rövid távú follisztatinkezelés csökkentette a Langerhans-szigetek glükagonszekrécióját. Hosszú távon a hasnyálmirigy bizonyos sejtjeinek élettartamát növelte és ezen sejtek számának emelkedéséhez vezetett. A diabéteszes egerek hasnyálmirigyében a megnövekedett follisztatinkoncentráció hatására emelkedett a vérplazma inzulinszintje. Léteznek arra vonatkozó adatok, hogy a follisztatin ezen hatásai embereknél is megfigyelhetőek.

A follisztatin hatásai az anyagcserére

Az említett tanulmány egy svéd-finn felmérés eredményeit vizsgálta, melynek részeként az alanyokat genetikai vizsgálatnak is alávetették. Megállapították, hogy egy bizonyos szabályzó gén variánsai is emelkedett kockázatot jelentenek a 2-es típusú diabétesz kialakulásában, mivel hatással vannak a vérplazma follisztatinkoncentrációjára.

Az elemzés során megállapították, hogy valóban összefüggés áll fenn a follisztatin megemelkedett szintje és a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulása között. Ennek egy lehetséges magyarázata, hogy a follisztatin képes inzulinrezisztenciát kiváltani a zsírszövetben, amely serkenti a szabad zsírsavak kibocsátását. A szabad zsírsavak fokozzák a vérplazma glükózkoncentrációját ezáltal hozzájárulva a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatához.

A cukorbetegség-diagnosztika jövője?

A tanulmány megállapította, hogy a vérplazma follisztatinszintje más, ismert tényezőktől függetlenül is képes évekkel előre jelezni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Éppen ezért a terület mindenképp érdemes további kutatásra, elvégre a 2-es típusú cukorbetegség egy sokakat érintő probléma, melynek időben történő szűrése segítheti a betegek életminőségének jelentős javulását.

Az összefoglalót készítette: Elek Petra
Szerkesztette és szakmailag ellenőrizte: dr. Csupor Dezső

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.