fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. október 17., csütörtök

Pelenkakiütés: okok és kezelés

Tudtad?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Pelenkás kisbaba

A fiatal csecsemőknél leggyakrabban előforduló bőrbetegség a pelenka dermatitisz, ami a pelenka terület bőrének a gyulladásos reakciója. Leggyakrabban a bőr irritációja okozza; ami több tényező együttes következménye lehet, például a megnövekedett nedvesség, a vizelettel/széklettel vagy más irritáló anyaggal (pl.: detergens) való tartós érintkezés.

A pelenka dermatitisz második leggyakoribb oka a fertőzés, ahol kiemelkedő szerep jut a gombás fertőzéseknek, különösen a Candida albicans által okozottaknak. A pelenka dermatitiszt elsődlegesen is okozhatja kandidafertőzés, de krónikus irritációt követő ráfertőzésként is jelentkezhet. Baktériumok is állhatnak a fertőző pelenka dermatitisz hátterében, pl.: a Staphylococcus aureus fertőzés újszülöttekben fordulhat elő (köldökzsinórból kerülhet a baktérium a pelenkaterületre).

A pelenka dermatitisz kialakulásának legfontosabb hajlamosító tényezője a pelenkák viseléséből adódó megnövekedett nedvesség, amely fokozott súrlódáshoz és kiázáshoz vezet, és így a bőr hajlamosabb lesz a károsodásra, továbbá a bőr mikroorganizmusainak és más irritáló anyagoknak a behatolására. A bőr pH-jának változásai szintén alapvető szerepet játszanak. A vizeletben található karbamid lebomlása miatt a pelenkaterület körüli pH-érték emelkedik ami növelheti a széklet enzimaktivitását, így tovább károsítva a bőrt. Ezeknek a folyamatoknak a kombinációja mikroorganizmusok megtelepedését majd fertőzést is eredményezhet (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Candida albicans).

A pelenka dermatitisz a csecsemők körülbelül felénél fordul elő, mivel az újszülöttek és a csecsemők fokozott kockázatnak vannak kitéve bőrük éretlensége miatt. Az előfordulása 9-12 hónapos kor körül a legjellemzőbb. A kor mellett egyéb kockázati tényezők is szerepet játszanak, például az étrend változása. A szoptatás bizonyítottan védő tényező, viszont a csecsemő növekedésével étrendje is változik, ami a bél baktériumflórájának és a széklet pH-jának változásával járhat.

A pelenkacsere gyakoriságának is fontos szerepe van, mivel a hosszan tartó érintkezés irritáló anyagokkal – például vizelettel és széklettel – növeli a bőrgyulladás kockázatát. Megjelenése a pelenkaterületen kialakuló bőrpírral kezdődik, de tünetei változóak lehetnek. Jelentkezhet bőrpír, pattanásszerű vagy pikkelyes elváltozás, súlyos esetekben erózió és fekély. kandidafertőzésnél ödéma és gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

A pelenka dermatitisz kezelésének két fő célja van: a sérült bőr gyógyítása és a kiütések kiújulásának megelőzése. A következő ajánlásokat érdemes figyelembe venni pelenkakiütés kezelésénél:

  • A jó higiénia elengedhetetlen a bőr integritásának fenntartásához és a további károsodások megelőzéséhez. Az irritáló anyagok, például a vizelettel és a széklettel való érintkezés csökkentése, a pelenka gyakori cseréjével és magas nedszívóképességű pelenkák alkalmazásával érhető el, amelyek segítenek csökkenteni a bőr túlzott hidratáltságát is.
  • Fürdetés és a pelenka területén történő tisztítás vízzel és szappanmentes fürdetővel ajánlott.
  • A nedves törlőkendők használata az évek során ellentmondásos volt, elsősorban annak az aggodalomnak köszönhetően, hogy az összetevők további irritációt okozhatnak a bőrön. A legújabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a babatörlőkendők nem okoznak kárt a bőrben. Ezenkívül a pH-puffereket tartalmazó újabb törlőkendők segítenek egyensúlyba hozni a vizelet lúgos pH-ját, és megakadályozzák a pH-változások miatti bőrkárosodást. Viszont az fontos, hogy a használt törlőkendőben ne legyen szappan, illóolajok vagy más illatanyagok, valamint erős detergensek.
  • A bőrnyugtató babapopsi krémek alkalmazása mind megelőzés, mind kezelés céljából ajánlott. Gátat képeznek a bőr és a pelenka, a vizelet és a széklet között, csökkentik az irritációt, de megakadályozzák a bőr túlzott hidratáltságát is. Minden pelenkacseréhez ajánlott a használatuk.
  • A pelenkakiütés olyan eseteiben, amelyeknél a fenti intézkedések alkalmazásától számított 2-3 napon belül nem javulnak, vagy közepes/súlyos esetekben az orvos gyulladáscsökkentő hatású krémet írhat fel.
  • A Candida albicans okozta pelenkakiütés kezelésénél helyi gombaellenes szerek, bakteriális fertőzés esetén helyi antibiotikumok lehetnek szükségesek.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek