fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. június 23., szerda

Fokozza-e a 2-es típusú cukorbetegségre való genetikai hajlam a daganatok előfordulását?

Tudtad?

dr. Kúsz Norbert
Diplomáját 2013-ban szerezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd ugyanitt, a Farmakognóziai Intézetben PhD fokozatot szerzett. Kutatási területe a természetes vegyületek szerkezetvizsgálata. Gyógynövénykutatással kapcsolatos eredményeit több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték. A gyógyszerészhallgatók egyetemi oktatása mellett számos ismeretterjesztő és szakmai továbbképző cikk szerzője.

Fokozza-e a 2-es típusú cukorbetegségre való genetikai hajlam a daganatok előfordulását?

Köztudott, hogy a cukorbetegség rendkívül káros hatással van a keringési rendszer működésére. Az viszont talán kevésbé ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegek körében ma már egyértelműen a daganatos megbetegedések számítanak vezető haláloknak, míg a szív- és érrendszer eredetű elhalálozás fokozatosan visszaszorulóban van. Japánban a 2001–2010 közötti időszakban a cukorbetegek 38,3%-a rosszindulatú daganatos kórképek következtében vesztette életét, a fertőzések és keringési problémák gyakoriságukat tekintve hátrébb kerültek a halálozási listán. A diabéteszes személyekben az átlagnépességhez viszonyítva gyakrabban alakulhatnak ki daganatos elváltozások, ami bizonyos mértékig magát a cukorbetegséget okozó egészségtelen életmód (pl. elhízás, kevés mozgás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás) számlájára is írható. Ráadásul a cukorbetegség sok esetben metabolikus szindrómával társulva jelentkezik, így – érthető módon – a magas vérnyomás és trigliceridszint, valamint a hasi elhízás tovább rontja a betegek általános egészségi állapotát. Azonban egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy a cukorbetegség, illetve a magas vércukor- és inzulinszint közvetlen szerepet is játszhat a rákos betegségek gyakoribbá válásában.

A felmerülő kétségek eloszlatása végett a kutatók egy friss tanulmányban genetikai alapon közelítették meg a kérdést. A cukorbetegségre hajlamosító genetikai variánsok azonosításával az életmód és környezeti eredetű befolyásoló tényezők (pl. egészségtelen táplálkozás) torzító hatása kiiktatható. Az effajta vizsgálatok alkalmasabbak arra, hogy jobban megértsük a cukorbetegség és a rák kapcsolatát: csupán társult, vagy esetleg ok-okozati állapotról van-e szó. A kutatás során azt találták, hogy az európai populációkban a 2-es típusú cukorbetegségre genetikailag hajlamosabb emberekben életük során nagyobb eséllyel alakul ki hasnyálmirigyrák. Feltehetően ugyanez igaz a máj,- vese-, méh- és méhnyakrákra is, de az összefüggés a statisztikai analízis során nem volt annyira szembeötlő.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Fotó: Polina TankilevitchPexels

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.