fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Cink és C-vitamin a Covid-19 ellen: elszálló remények?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

koronavírus-járvány

A C-vitamin nélkülözhetetlen a normál immunműködéshez, a cink pedig a fehérvérsejtekre hatva segíti a fertőzések elleni küzdelmet. Bár a két anyag Covid-ellenes hatása nem igazolt, immunrendszerre kifejtett aktivitásukra alapozva sokan bíznak abban, hogy alkalmazásukkal csökkenthető a megfertőződés kockázata vagy gyorsítható a gyógyulás.

Egy nemrég megjelent vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy az igazoltan koronavírus-fertőzött betegek tüneteinek javulására hogyan hat a cink, a C-vitamin, vagy a kettő kombinált alkalmazása. Valamivel több mint 200 beteget négy csoportra osztottak, és a fertőzött betegek egyik csoportja csak a standard kezelésben részesült 10 napon át, míg a többiek ennek kiegészítésére napi 8000 mg C-vitamint, 50 mg cink-glükonátot, vagy a kettő kombinációját kapták.

A hatásosságot a tüneti intenzitás (láz, köhögés, légszomj és fáradtság) 50%-os csökkenéséhez szükséges idővel határozták meg. Mindegyik csoport esetén javulás volt megfigyelhető, de ennek mértéke egyik időpillanatban sem volt szignifikánsan jelentős a csoportok között:

covid tünetek lefutása

A teljes gyógyuláshoz szükséges idő, valamint a kórházba kerülés arányában sem volt különbség. Ezek alapján úgy tűnik tehát, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek kezelésére nem célszerű nagy dózisú cinket vagy C-vitamint alkalmazni. Mindez azonban nem cáfolja azt a tényt, hogy a két anyag hiánya rontja az immunrendszer működését. A hiány megelőzésére azonban elegendő, ha egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezünk, nem szükséges nagy dózisban alkalmazni ezt a két anyagot.

Forrás:
S. Thomas és mtsai: Effect of High-Dose Zinc and Ascorbic Acid Supplementation vs Usual Care on Symptom Length and Reduction Among Ambulatory Patients With SARS-CoV-2 InfectionThe COVID A to Z Randomized Clinical Trial

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.