[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
A D-vitamin az elmúlt évek egyik legnépszerűbb étrendkiegészítő-alapanyaga, és nem is véletlenül: a lakosság nagyobbik része D-vitaminhiányos, s ennek kimutatható káros következményei vannak. A D-vitaminbevitel fokozható a hal-, a hús-, a gomba- és a tejfogyasztás fokozásával, ám a kiegyensúlyozott étrend önmagában nem képes megfelelő mennyiségben pótolni ezt az élettanilag fontos anyagot.
Az étrendi D-vitaminforrások ráadásul (a gomba kivételével) inkompatibilisek a vegán étrenddel. De a vegánok problémája (legalábbis a nagyon szigorú értelemben vett vegánoké) még ennél is nagyobb: a D-vitaminpótlásra szánt termékek zömében megtalálható D3-vitamin, még ha ipari körülmények között, gyárakban állítják is elő, állati eredetű. A D3-vitamint a 7-dehidrokoleszterin UV-besugárzásával nyerik – utóbbi vegyület legjelentősebb forrása pedig a lanolin (gyapjúzsír). A gyapjúzsírt a juhok faggyúmirigyei termelik, és a gyapjú feldolgozásának egyik terméke.
Az Európai Unióban 2014-ben engedélyezték egy élesztőgomba eredetű D-vitamin használatát élelmiszerekben. Ezt a sütőélesztőből (Saccharomyces cerevisiae) nyerik ki, miután azt ultraibolya fénnyel kezelik, aminek következtében a benne található ergoszterol D2-vitaminná (ergokalciferol) alakul át. A maximálisan felhasználható dózist napi 200 NE-ben határozták meg, de később ezt a korlátozást eltörölték. Ez a vitamin étrend-kiegészítőkön kívül pékáruk előállítására is használható volt, a legfrissebb, 2022. március 6-tól életbe lépő módosítás értelmében felhasználási köre tovább bővül.
A teljes cikk klubtagsággal olvasható el
Előfizetőnk lehetsz itt.
Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted itt.
A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!
Kép forrása: bakinghow.com
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.