fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

C-vitaminnal a fájdalom ellen

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

C-vitaminnal a fájdalom ellen

A C-vitamint szinte mindenre jó gyógyírként tartja számon a nagyközönség, ugyanakkor számos esetben a hangzatos reklámszövegek tudományosan nem igazoltak (a C-vitamin nem univerzális rákgyógyszer például). Egyre több kutatási eredmény igazolja viszont kedvező, ám talán a médiában kevesebb visszhangot kapott hatásait. Ezen hatások közé tartozik a C-vitamin fájdalommegelőző hatása is.

Egy 2017-ben megjelent tanulmányban három klinikai vizsgálat segítségével tanulmányozták a megelőző célból adott C-vitamin komplex regionális fájdalom szindrómára gyakorolt hatását.

A komplex regionális fájdalom szindróma jellemzően sérülés, műtét vagy szívroham után alakul ki, és általában az alsó vagy a felső végtagokat érinti. Gyakran előfordul csuklótörést vagy -műtétet követően, és ebben az esetben jelentősen megnyújthatja a felépüléshez szükséges időt. A szindrómát a fájdalom eredete alapján két csoportba lehet osztani. Az I-es típus esetén a fájdalmat a sérülést követő túlzott gyulladás váltja ki, a II-es típus esetén a szindróma kialakulásának idegi eredetű oka van. Míg a szindróma diagnosztizálása a szakorvosok számára viszonylag egyszerű feladat, addig a kezelés annál nehezebb. Nem létezik ugyanis megfelelő hatékonyságú gyógyszer a szindróma megszüntetésére, a kezelés célja csupán a tünetek enyhítése.

A C-vitamin ismert antioxidáns és érfalvédő hatása miatt alkalmas lehet a csuklótörést követően kialakuló komplex regionális fájdalom szindróma megelőzésére. A vegyülettel végzett klinikai vizsgálatok eredményei azonban nem voltak teljesen egybehangzók, az ellentmondásokat egy metaanalízis során a rendelkezésre álló adatok statisztikai értékelésével oldották fel.

Felhasznált irodalom:
Aim F. és mtsai: Efficacy of vitamin C in preventing complex regional pain syndrome after wrist fracture: A systematic review and meta-analysis

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.