fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Vércukorszint-csökkentő gyógynövények

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

cukorbetegség

A cukorbetegség megelőzése és kezelése milliókat érint hazánkban is, hiszen a lakosság több mint 10%-a cukorbeteg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2019-ben több mint 1,1 millió cukorbeteg felnőtt és több mint 5 000 cukorbeteg gyermek élt hazánkban. A betegség előfordulása a felnőttek körében megháromszorozódott az utóbbi húsz évben.

A cukorbetegségnek három fő típusát különböztetjük meg. Az 1-es típus esetén a hasnyálmirigyben egyáltalán nem termelődik inzulin, ezért a sejtek nem tudják felhasználni a cukrot és éheznek. Ahhoz ugyanis, hogy a sejtek cukrot tudjanak felvenni a vérből – kevés kivételtől eltekintve – inzulinra van szükség. Amennyiben tehát a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek elpusztulása miatt nem termelődik inzulin, úgy kívülről szükséges pótolni, éppen ezért az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja az inzulin. Az elsősorban felnőttkorban kialakuló 2-es típus esetén termelődik ugyan inzulin, de a hatása nem elegendő az egészséges cukorháztartás fenntartásához. Cukorbetegség kialakulhat terhesség alatt is, ennek szűrése hazánkban rutinszerűen zajlik, mivel a kezeletlen terhességi cukorbetegség mind az anyára, mind a magzatra veszélyt jelent.

A cukorbetegség kezelésének az alapját a bizonyított hatásosságú gyógyszerek és a megfelelő étrendi-életmódbeli iránymutatások betartása jelentik.

Létezik-e növényi inzulin?

Bármilyen hangzatos is a növényi inzulin kifejezés, jelenleg nem ismert olyan növényi eredetű anyag, ami az inzulinnal egyenértékű lenne és terápiásan alkalmazható volna. Még ha termelnének is inzulint a növények, akkor sem lehetne gyógyteákkal helyettesíteni az injekciós inzulinkezelést. Az inzulin ugyanis fehérje típusú anyag, szájon át tehát nem adagolható, mert a gyomor-bélrendszerben elbomlik.

Növényekkel a cukorbetegség ellen

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kezelésére számos modern gyógyszer létezik, a betegek azonban a kevesebb mellékhatás reményében gyakran próbálnak ki természetes eredetű anyagokat. Több, közismert növény vércukorszint-csökkentő hatását írták már le, és közel 50 növény vércukorszint-csökkentő hatását vizsgálták már állatkísérletekben, a humán vizsgálatok száma azonban nem túl nagy. Ahhoz pedig, hogy egy növény, vagy természetes eredetű anyag biztonsággal használható legyen, a hatásosságot és biztonságosságot humán klinikai vizsgálatokban is igazolni kell. A hagyományos felhasználásra, a népi tapasztalatra vagy a kezdeti (pl. állatkísérletes) kecsegtető eredményekre alapozva számos növény tett szert nagy népszerűségre, a tényleges hatások azonban gyakran elmaradnak a várttól.

Hogyan hatnak a növények?

Laboratóriumi tesztek és állatkísérletek alapján elmondható, hogy azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények és a szintetikus gyógyszerek kifejtik vércukorszint-csökkentő hatásukat, nagyon hasonlók. Egyes természetes vegyületek (pl. a szőlőben is megtalálható rezveratrol) fokozzák az inzulintermelést. A magas rosttartalmú növények (pl. lenmag, guárbab, konjak) a cukor bélből történő felszívódásának a gátlásával fejtik ki kedvező hatásukat. Egyes növényi anyagok a keményítő szőlőcukorrá alakulását segítő enzimek (α-glikozidáz, amiláz) gátlásával mérséklik a vércukorszintet.

Számos, népszerű, akár élelmiszerként is fogyasztott növénnyel kapcsolatban mutattak már ki kedvező hatásokat. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány növény vércukorszintre és cukorbetegségre gyakorolt hatását tekintjük át.

Egy klinikai vizsgálatokat összefoglaló tanulmány megállapítása szerint az olívaolaj bevitele csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és a már kialakult cukorbetegség esetén pedig csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és a vércukorszint hosszú távú szabályozását jelző glikált hemoglobin (HbA1c) szintjét. A zöld tea bár a vércukorszintre nincs hatással, hosszú távon javítja az inzulinérzékenységet és rendszeres fogyasztása mellett csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A zöld kávéról pedig kimutatták, hogy mérsékli a cukor felszívódását a bélből.

Fűszerként használt növények is csökkenthetik a vércukorszintet. Cukorbetegséget megelőző állapotú, úgynevezett prediabéteszes betegeken igazolták, hogy napi 3 g kardamom kedvező hatásokkal bír, mivel csökkenti az oxidatív stresszt és gyulladást jelző anyagok vérszintjét, cukorbetegekben pedig mérsékelte a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjét. A legdrágább fűszerként ismert sáfrány számos kedvező hatása ismert, ezek közé tartozik a vércukorszintcsökkentő hatás is, amelyhez legalább 3 hónapon át alkalmazni a növény bibéjét.

A cikk további részében egyéb gyógynövényeket is bemutatunk, valamint elolvashatóak a következő fejezetek is:

  • A cukorbetegség szövődményei esetén…
  • Növényi inspiráció
  • Aminosavak, zsírosolajok
  • Vitaminok és ásványi anyagok
  • Milyen terméket válasszunk?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.