fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 19., szerda

Kérdezz-felelek az öt évnél idősebb gyermekek Covid-19 védőoltásáról

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

védőoltás

A védőoltások elutasításának nem az egyetlen oka az információhiány, de tény: a tájékozottság szintje hatással van az oltakozási hajlandóságra. Ki akarna a gyermekének beadatni egy olyan oltást, amiről semmit sem tudunk? Valószínűleg senki, de a Covid-19 elleni vakcinákkal kapcsolatban egyáltalán nem ez a helyzet. A fenntartásokra okot adó kérdések nagy részére megnyugtató válaszok vannak – csak ismerni kellene ezeket. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) egy nagyon frappáns, kérdezz-felelek formájú összefoglalóban szedte össze a legfontosabb tudnivalókat az 5-18 éves gyermekek szüleinek. A lenti tájékoztató pdf fájlként (a szakirodalmak jegyzékével együtt) elérhető a HGYE honlapján.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a gyermekek számára?

 1. A védőoltás csökkenti a koronavírus megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét!

Rendszeresen találkozunk gyermekáldozatokról szóló tudósításokkal; pl. az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Gyermekkórház Szövetség adatai szerint a halálozás a gyermekeknél 0,00-0,26 százalékos (az USA 45 államában történt felmérés alapján; 7 államban egyáltalán nem fordult elő).

 1. A védőoltás csökkenti a súlyos lefolyás, kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápia esélyét!

Ugyancsak az amerikai egyesült államokbeli adatok szerint a 12-17 éves korosztályból tízszeres eséllyel kerülnek kórházba a teljes oltási sorozattal nem rendelkezők.

 1. A védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében!

Akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi-gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.

 1. A védőoltás segít a hosszú távú COVID (long-COVID, post-COVID) megelőzésében!

A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási-, nyelvhasználati-, gondolkodási-, tanulási nehézség, krónikus tüdő problémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen, vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

 1. Valóban indokolt a védőoltás az 5-11 éves korosztályban?

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az 5-11 éves korosztályban 2021. október közepéig az USA-ban több mint 8 300 kórházi felvétel történt COVID-19-el összefüggésben, csaknem 100 halálesettel. Valójában ebben a korosztályban ezzel a megbetegedés bekerült a tíz leggyakoribb halálok közé.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a környezet számára?

 1. A védőoltás csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát!

Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, programokra mennek, szórakoznak.

Mellékhatások és egyéb szempontok

 1. Ismert mellékhatások

A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztaltakkal:

fájdalom, bőrpír, duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, rossz közérzet, szédülés, amelyek pár nap alatt elmúlnak. A felnőtteknél ismert anafilaxiás reakció extrém ritka. A védőoltás beadása után edzeni, sportolni lehet, de a kifejezetten erőteljes edzések néhány napig kerülendők.

 1. Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?

Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet; mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogás érzés, gyengeség kíséri;  általában  pár  nap  alatt  megszűnik,  tüneti  terápiával,  pihenéssel  jól kezelhető.  A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

 1. Érinti az oltás a növekedést vagy a serdülést?

Nincs biológiai ok vagy bizonyíték, ami arra utalna, hogy az oltás beavatkozna ezekbe a folyamatokba, vagy hatással lenne a hormonháztartásra. A vakcina nem tartalmaz örökítő anyagot (DNS), nem lép be a sejtek magjába. Az mRNS megtanítja a szervezetet az ellenanyag- termelésre, maga viszont hamar lebomlik.

 1. Nem okozhat meddőséget a vakcina?

Nincs bizonyíték arra, hogy hatással lenne a vakcina a reproduktív folyamatokra tizenévesek körében sem. Előfordulhat a menstruációs ciklus szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

 1. Gyermekem átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?

A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke személyenként nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz meglehetősen gyenge. Ezzel szemben az oltás bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú választ eredményez. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

 1. Gyermekeknél a fertőzés általában enyhe lefolyású, miért kéne oltatni?
Gyermekeknél is előfordul a fertőzés súlyos, akár halálos formája. És enyhe lefolyás esetén is ugyanúgy kialakulhatnak hosszabb távú súlyos következmények. Sosem tudhatom, hogy az én gyermekem éppen hogy fog reagálni, nem érdemes kockáztatni!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!