fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Kérdezz-felelek az öt évnél idősebb gyermekek Covid-19 védőoltásáról

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

védőoltás

A védőoltások elutasításának nem az egyetlen oka az információhiány, de tény: a tájékozottság szintje hatással van az oltakozási hajlandóságra. Ki akarna a gyermekének beadatni egy olyan oltást, amiről semmit sem tudunk? Valószínűleg senki, de a Covid-19 elleni vakcinákkal kapcsolatban egyáltalán nem ez a helyzet. A fenntartásokra okot adó kérdések nagy részére megnyugtató válaszok vannak – csak ismerni kellene ezeket. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) egy nagyon frappáns, kérdezz-felelek formájú összefoglalóban szedte össze a legfontosabb tudnivalókat az 5-18 éves gyermekek szüleinek. A lenti tájékoztató pdf fájlként (a szakirodalmak jegyzékével együtt) elérhető a HGYE honlapján.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a gyermekek számára?

 1. A védőoltás csökkenti a koronavírus megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét!

Rendszeresen találkozunk gyermekáldozatokról szóló tudósításokkal; pl. az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Gyermekkórház Szövetség adatai szerint a halálozás a gyermekeknél 0,00-0,26 százalékos (az USA 45 államában történt felmérés alapján; 7 államban egyáltalán nem fordult elő).

 1. A védőoltás csökkenti a súlyos lefolyás, kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápia esélyét!

Ugyancsak az amerikai egyesült államokbeli adatok szerint a 12-17 éves korosztályból tízszeres eséllyel kerülnek kórházba a teljes oltási sorozattal nem rendelkezők.

 1. A védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében!

Akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi-gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.

 1. A védőoltás segít a hosszú távú COVID (long-COVID, post-COVID) megelőzésében!

A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási-, nyelvhasználati-, gondolkodási-, tanulási nehézség, krónikus tüdő problémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen, vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

 1. Valóban indokolt a védőoltás az 5-11 éves korosztályban?

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az 5-11 éves korosztályban 2021. október közepéig az USA-ban több mint 8 300 kórházi felvétel történt COVID-19-el összefüggésben, csaknem 100 halálesettel. Valójában ebben a korosztályban ezzel a megbetegedés bekerült a tíz leggyakoribb halálok közé.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a környezet számára?

 1. A védőoltás csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát!

Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, programokra mennek, szórakoznak.

Mellékhatások és egyéb szempontok

 1. Ismert mellékhatások

A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztaltakkal:

fájdalom, bőrpír, duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, rossz közérzet, szédülés, amelyek pár nap alatt elmúlnak. A felnőtteknél ismert anafilaxiás reakció extrém ritka. A védőoltás beadása után edzeni, sportolni lehet, de a kifejezetten erőteljes edzések néhány napig kerülendők.

 1. Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?

Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet; mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogás érzés, gyengeség kíséri;  általában  pár  nap  alatt  megszűnik,  tüneti  terápiával,  pihenéssel  jól kezelhető.  A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

 1. Érinti az oltás a növekedést vagy a serdülést?

Nincs biológiai ok vagy bizonyíték, ami arra utalna, hogy az oltás beavatkozna ezekbe a folyamatokba, vagy hatással lenne a hormonháztartásra. A vakcina nem tartalmaz örökítő anyagot (DNS), nem lép be a sejtek magjába. Az mRNS megtanítja a szervezetet az ellenanyag- termelésre, maga viszont hamar lebomlik.

 1. Nem okozhat meddőséget a vakcina?

Nincs bizonyíték arra, hogy hatással lenne a vakcina a reproduktív folyamatokra tizenévesek körében sem. Előfordulhat a menstruációs ciklus szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

 1. Gyermekem átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?

A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke személyenként nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz meglehetősen gyenge. Ezzel szemben az oltás bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú választ eredményez. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

 1. Gyermekeknél a fertőzés általában enyhe lefolyású, miért kéne oltatni?
Gyermekeknél is előfordul a fertőzés súlyos, akár halálos formája. És enyhe lefolyás esetén is ugyanúgy kialakulhatnak hosszabb távú súlyos következmények. Sosem tudhatom, hogy az én gyermekem éppen hogy fog reagálni, nem érdemes kockáztatni!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.